5 aprilie 2017

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Medicamente la standarde europene! Republica Moldova ar putea adera la Farmacopeea Europeană
Medicamente la standarde europene! Republica Moldova ar putea adera la Farmacopeea Europeană

Medicamente la standarde europene! Republica Moldova ar putea adera la Farmacopeea Europeană

26 martie 2015, 11:41

Calitatea medicamentelor din Republica Moldova va fi adaptată la standardele europene. În acest sens, Ministerul Sănătății propune pentru dezbateri un proiect de lege pentru aderarea țării la Convenția privind elaborarea unei Farmacopei Europene, adoptată la Strasbourg în 1964.

Farmacopeea Europeană este unicul standard pentru controlul calităţii medicamentelor. Aceste standarde oferă o bază legală pentru controlul calităţii în timpul proceselor de producere şi introducere pe piaţă a medicamentelor. Ministerul Sănătății motivează necesitatea aderării prin faptul că astfel va fi monitorizată și compoziția medicamentelor și materialelor de bază folosite la fabricarea lor. „Acest lucru va contribui la armonizarea legislaţiei naţionale în domeniul fabricaţiei, distribuţiei şi circulaţiei medicamentelor la rigorile promovate de Consiliul Europei, fapt ce va asigura o calitate garantată a preparatelor fabricate în Republica Moldova, precum şi a celor de import”, se arată în proiect.

Aderarea la Convenție va permite producătorilor autohtoni să-și distribuie produsele în țările care fac parte din Farmacopeea Europeană. De asemenea, calitatea medicamentelor autohtone va fi recunoscută şi acceptată pe piața farmaceutică europeană.

Instituţiile responsabile de implementarea prevederilor Convenţiei sunt Ministerului Sănătăţii şi Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMED).

Dacă va adera la Convenție, Republica Moldova va achita anual o contribuție de 5669 de euro din bugetul AMED.

Convenţia privind elaborarea unei Farmacopei Europene a fost adoptată la Strasbourg la 22 iulie 1964 şi a intrat în vigoare la 8 mai 1974, fiind ratificată până la ora actuală de 37 de state membre ale Consiliului Europei.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Medicamente la standarde europene! Republica Moldova ar putea adera la Farmacopeea Europeană Reviewed by on . Calitatea medicamentelor din Republica Moldova va fi adaptată la standardele europene. În acest sens, Ministerul Sănătății propune pentru dezbateri un proiect d Calitatea medicamentelor din Republica Moldova va fi adaptată la standardele europene. În acest sens, Ministerul Sănătății propune pentru dezbateri un proiect d Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top