2 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Scandal la Spitalul „Sf. Treime”. Instituția s-a pomenit cu doi directori
Scandal la Spitalul „Sf. Treime”. Instituția s-a pomenit cu doi directori

Scandal la Spitalul „Sf. Treime”. Instituția s-a pomenit cu doi directori

7 aprilie 2015, 9:55

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a ales, la începutul acestei luni, un nou director al Spitalului Municipal „Sf. Treime”. Pe 2 aprilie, ca urmare a unui concurs organizat de Ministerul Sănătății, doctorul Oleg Crudu a fost confirmat în această funcție cu votul a 36 de consilieri municipali. Numirea noului manager a stârnit, însă, discuții contradictorii și acuzații reciproce între șeful Direcției Sănătate a CMC Chișinău, Mihai Moldovanu și consilierul municipal Oleg Cernei.

În luna septembrie 2014, conducerea Spitalului „Sfânta Treime” i-a revenit, prin decizia Direcției Sănătate, doctorului Galina Zavatin. Ea a moștenit funcția după ce, în urma unui scandal, postul a fost părăsit de Simion Terente. Potrivit șefului Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu, în noiembrie 2014, Galina Zavatin a semnat contractul de muncă valabil până în noiembrie 2015.

Pe de altă parte, pe 16 decembrie 2014, Ministerul Sănătății a anunțat concurs pentru funcția vacantă de director la „Sfânta Treime”, câștigător devenind șeful Secției internare, medicul Oleg Crudu. El a fost votat unanim de CMC, însă procedura de concurs și alegerea lui au ridicat semne de întrebare.

Șeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu, vede anumite ilegalități în această decizie. „Crudu a fost înaintat de un consilier municipal independent, Oleg Cernei, care are interese personale. Candidatura lui Crudu a fost votată, dar cea mai mare problemă e că decizia este neconformă, pentru că poziția pentru care candidează el nu este vacantă. Director actual este Galina Zavatin, care are contract de muncă din noiembrie 2014 până pe10 noiembrie 2015”, a comunicat pentru MedNews Mihai Moldovanu.

Pentru a afla cine este, de facto, director al Spitalului „Sfânta Treime”, Galina Zavatin a contestat în judecată rezultatele concursului. Mihai Moldovanu, cel care a numit-o în funcție, susține decizia ei. „Ministerul Sănătății nici nu avea dreptul să anunțe acest concurs în luna decembrie. Locul era deja ocupat! Aici au fost interesele fostului ministru Andrei Usatîi, care a vrut să creeze confuzie în municipiu și i-a reușit. Tot așa situație e și la spitalul pentru copii „Valentin Ignatenco”. Acolo legislația e încălcată în totalitate. Și în cazul „Valentin Ignatenco” votarea de la CMC a fost ilegală. Atât doamna director de la „Sfânta Treime”, Galina Zavatin, cât și de la „Valentin Ignatenco”, Nelea Mătrăgună, au contracte de muncă pe termen determinat până în toamna 2015. Ele au contestat rezultatele concursului în judecată. Dacă numești un director, ce faci cu acelălalt care are contract de muncă?”, se întreabă Moldovanu.

Ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, fiind contactat de MedNews, nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile lui Mihai Moldovanu. De cealaltă parte, consilierul municipal independent învinuit de interese personale de către Moldovanu, Oleg Cernei, spune că șeful Direcției Sănătate e cel care a încălcat toate normele prevăzute de Legea ocrotirii sănătății. „Conform deciziei irevocabile a Curții Supreme de Justiție, din 25 martie curent Mihai Moldovanu nu mai are dreptul de a numi în funcție directori de instituții medico-sanitare. Conform Regulamentului, Ministerul Sănătății a anunțat concursul care a fost câștigat de domnul Oleg Crudu, votat unanim, inclusiv de partidul din care face parte Moldovanu. Dorin Chirtoacă și Mihai Ghimpu l-au sunat pe Moldovanu înainte de ședință ca el să susțină acest proiect, dar el are principiile lui. Eu n-am nici un fel de interes!”, a explicat Cernei solicitat de MedNews.

Oleg Cernei susține că actul de numire în funcție al Galinei Zavatin a fost contestat, iar dispoziția lui Moldovanu a fost anulată. „Numai fondatorul instituției medico-sanitare, în cazul dat CMC, poate numi în funcție directori noi. Doamna Zavatin a exercitat interimatul acestei funcții. Ea nu are nici un drept să conteste actul administrativ, iar dacă crede că contractul ei de muncă este legal – nu are decât să stea liniștită”, a mai spus Oleg Cernei.

Direcția management personal medical a Ministerului Sănătății, responsabilă de organizarea concursurilor de angajare, a refuzat să comenteze acuzațiile aduse ministerului de către Mihai Moldovanu. Șeful direcției, Vladislav Badan, a declarat pentru MedNews că nu comentează această situație și a dat asigurări că „concursul s-a desfășurat în condiții legale”. MedNews a încercat să afle și părerea Galinei Zavatin în legătură cu această situație. Când a aflat că este sunată de presă, ea a răspuns că este în ședință și a închis, iar ulterior nu a mai răspuns la telefon.

Conform Regulamentului privind numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice, managerii de spitale sunt aleși de o comisie numită de Ministerul Sănătății. Din aceasta fac pac parte ministrul ori viceministrul Sănătății, un șef de direcție și alți patru reprezentanți ai ministerului, trei reprezentanți ai administrației publice locale (pentru conducătorii instituţiilor raionale şi municipale), trei reprezentanţi ai colectivului instituţiei, trei cadre didactice, un reprezentant al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (pentru conducătorii instituţiilor cu componentă ştiinţifică), un reprezentant al organizaţiei profesionale a corpului medical, un reprezentant al sindicatului “Sănătatea”.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Scandal la Spitalul „Sf. Treime”. Instituția s-a pomenit cu doi directori Reviewed by on . Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a ales, la începutul acestei luni, un nou director al Spitalului Municipal „Sf. Treime”. Pe 2 aprilie, ca urmare a unui concu Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a ales, la începutul acestei luni, un nou director al Spitalului Municipal „Sf. Treime”. Pe 2 aprilie, ca urmare a unui concu Rating: 0
scroll to top