14 august 2019

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Screening-ul reduce riscurile cancerului pulmonar
Screening-ul reduce riscurile cancerului pulmonar

Screening-ul reduce riscurile cancerului pulmonar

Săptămâna anti-cancer debutează cu promovarea controalelor profilactice

2 iunie 2014, 15:47

O metodă eficientă de depistare precoce a cancerului pulmonar este screening-ul – examen medical, obişnuit, focusat pe un grup de persoane care nu prezintă acuze dar se încadrează în rândul celor care prezintă risc sporit de îmbolnăvire. Unicitatea screening-ului constă în factorul de repetiţie periodică a examenului medical şi monitorizarea constantă din partea medicului. Eficienţa metodei ţine de depistarea precoce a tumorii când poate fi supusă tratamentului definitiv. Pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar în sceening este folosită radiografia.

„Fiecare persoană care fumează, şi deci intră în grupul de risc, îşi poate organiza propriul screening, mergând la control radiologic anual. Acest lucru îi va mări considerabil şansa de a rămâne sănătos chiar dacă i se poate depista cancerul în stadii incipiente”, declară pentru MedNews,  doctorul în medicină, oncopulmonologul Sergiu Brenișter.

 

Fumatul este principala cauză a cancerului de plămâni

Dintre persoanele decedate din cauza cancerului de plămâni 87% sunt fumători. În Republica Moldova, fiecare al doilea bărbat și fiecare a opta femeie fumează mai mult de 20 de țigări pe zi. O persoană care fumează 40 de ţigări/zi inhalează pe an aproximativ 140 g de substanţe cancerigene, fapt care duce la creşterea a riscului de a face cancer pulmonar de 20 de ori față de un nefumător. În anul 2013, numărul persoanelor depistate cu cancer pulmonar a crescut cu 50, ajungând la 886 de bolnavi, iar rata de deces este de peste 90%.

Viitorul bolnavului cu cancer pulmonar depinde de stadiul bolii în care a fost depistat

 

Cancerul pulmonar reprezintă prima cauză de deces de natură oncologică la bărbaţi şi a doua cauză la femei, după cancerul de sân. Gravitatea acestei boli este determinată de faptul că în stadiile I-II nu prezintă simptome. Tusea, dispneea, slăbiciunile, dureri în torace sau sângele prezent în spută apar doar în stadiile III-IV.

Viitorul bolnavului cu cancer pulmonar depinde de stadiul bolii în care a fost depistat. „Cancerul pulmonar în stadiile I-II se tratează chirurgical, iar pacienții mor de bătrânețe și nu în chinurile chimioterapiei, aşa cum se întâmplă în stadiile III-IV”, afirmă doctorul în medicină, oncopulmonologul Valeriu Bîlba.

Victoria în lupta cu maladia este adusă de colaborarea dintre medic şi pacient

Reușita tratamentului în cazul depistării cancerului de plămâni depinde irevocabil de depistarea timpurie, grija şi insistenţa pentru sănătate a pacientului. „Precizia și complexitatea explorărilor radiografiei din partea medicului este un factor crucial în lupta pentru combatere a bolii. Dar ceea ce aduce victorie asupra maladiei este colaborarea dintre medic şi pacient”, mai spune Valeriu Bîlba.

Conform datelor statistice, în 1985 peste 36,5% din cazurile de cancer pulmonar erau depistate în stadiile I-II de dezvoltare. În prezent numai 20% dintre tumorile maligne la plămâni sunt depistate în stadiile precoce, iar peste 76.5% sunt cazurile pacienţilor care nu mai pot fi tratați și supravieţui bolii.

În conformitate cu prevederile Programului naţional de promovare a modului sănătos de viaţă, în perioada 02-07 iunie 2014, în republică, va fi desfăşurată Săptămâna ,,Anticancer’’ cu genericul ,,Depistarea precoce şi screening-ul cancerului”. Acţiunile din cadrul Săptămânii sunt organizate de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu IMSP Institutul Oncologic.

Pentru MedNews, Ion Zgîrcu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Screening-ul reduce riscurile cancerului pulmonar Reviewed by on . O metodă eficientă de depistare precoce a cancerului pulmonar este screening-ul - examen medical, obişnuit, focusat pe un grup de persoane care nu prezintă acuz O metodă eficientă de depistare precoce a cancerului pulmonar este screening-ul - examen medical, obişnuit, focusat pe un grup de persoane care nu prezintă acuz Rating: 0
scroll to top