16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Timofei Moșneaga un ultim omagiu
Timofei Moșneaga un ultim omagiu

Timofei Moșneaga un ultim omagiu

4 iunie 2014, 16:29

Astăzi a fost condus pe ultimul drum TIMOFEI MOŞNEAGA, medic-şef de onoare al Spitalului Clinic Republican, Cavaler al Ordinului Republicii. Alături de marele dispărut, au fost familia, prieteni, colegi și chiar persoane care nu l-au cunoscut personal.

„Este prea mare durerea acestei pierderi pentru țara noastră, pentru comunitatea medicală, cea academică, a unui neprețuit om al medicinei. Prin activitatea sa și-a lăsat amprenta în sistemul sănătății țării noastre, care, cu mare generozitate și mărinimie a educat generații de medici. Prin întreaga sa acivitate, Timofei Moșneaga, rămâne în istoria medicinei moldovenești, rămâne în memoria societății noastre ca ilustru om, savant, manager”, spune ministrul Sănătății, Andrei Usatîi.

Ilustrul medic ne-a părăsit, plecînd către o luminoasă veşnicie, la data de 1 iunie 2014, la vîrsta de 82 de ani.

S-a născut la 6 martie 1932, în satul Corjova, raionul Dubăsari, unde îşi face studiile primare, cele secundare urmîndu-le la Dubăsari. Între anii 1947-1950, studiază la Şcoala de felceri şi moaşe din or. Bender. Ghidat de vocaţie, merge la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, urmînd şi studiile la aspirantură, în anul 1959. În anul 1960, fiind îndrumat de către ilustrul profesor Nicolae Testemiţanu, acceptă funcţia de medic-şef al Spitalului Clinic Republican, unde activează mai mult de patru decenii şi contribuie decisiv la dezvoltarea acestei instituţii.

„Activitățile sale la inceput țineau de construcția noului spital, după o vizită în Finlanda unde a vazut un spital cu 15 etaje care i-a placut foarte mult și a fost un model pentru spitalul care il vedem acum. Aș vrea ca administrația spitalului să înainteze o cerere către Parlament ca Spitalul Clinic Republican să primească numele lui Timofei Moșneaga”. spune fostul șef de secție Anestezie și Terapie Intensivă, Nicolae Gurdilă.

Dl Timofei Moşneaga a reuşit să organizeze în cadrul SCR centre înalt specializate, necesare pentru diagnosticul maladiilor în medicina internă şi în chirurgie. Pentru prima dată, în republică, sunt organizate secţiile de chirurgie cardiacă, chirurgie toracică, urologie, endocrinologie, serviciul de anesteziologie. Se implementează tehnologii moderne de diagnostic al maladiilor gastrointestinale, al ficatului, rinichilor şi se creează Laboratorul de diagnostic cu radioizotopi, Centrul de dializă, unicale pentru ţara noastră. De menţionat că în anul 1982, i se decernează titlul de Laureat al Premiului de Stat a RSSM în domeniul arhitecturii, pentru implicarea substanţială în proiectarea noului edificiu al Spitalului Clinic Republican.

A ştiut să îmbine într-un mod inedit postul de conducere cu activitatea pedagogică şi cercetarea ştiinţifică. Între anii 1994-1997, îndeplineşte funcţia de Ministru al Sănătăţii al RM, prezentîndu-se ca un model de înaltă cultură medicală, îmbinînd profesionalismul desăvîrşit cu omenia. Pentru merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătăţii, dlui Timofei Moşneaga i se conferă titlul onorific de Medic Emerit al RSSM (1966), Medic al Poporului din URSS (1979), este numit Cavaler al Ordinului Republicii (1997) ş.m.a., iar din anul 2003 – Medic-şef de onoare al IMSP Spitalul Clinic Republican.

Este o grea pierdere pentru întreaga comunitate medicală.

Să-l ţină Domnul Bun în raiul Lui şi să-l odihnească în pace!

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Timofei Moșneaga un ultim omagiu Reviewed by on . Astăzi a fost condus pe ultimul drum TIMOFEI MOŞNEAGA, medic-şef de onoare al Spitalului Clinic Republican, Cavaler al Ordinului Republicii. Alături de marele d Astăzi a fost condus pe ultimul drum TIMOFEI MOŞNEAGA, medic-şef de onoare al Spitalului Clinic Republican, Cavaler al Ordinului Republicii. Alături de marele d Rating: 0
scroll to top