31 octombrie 2018

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » INTERVIU// Svetlana Jubârcă: „Alăptatul scade riscul de cancer ovarian, mamar și de depresie post-natală”
INTERVIU// Svetlana Jubârcă: „Alăptatul scade riscul de cancer ovarian, mamar și de depresie post-natală”

INTERVIU// Svetlana Jubârcă: „Alăptatul scade riscul de cancer ovarian, mamar și de depresie post-natală”

31 iulie 2015, 10:16

În perioada 1-7 august, în 175 de țări de pe Glob este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării. În aceste zile, comunitatea medicală încurajează mămicile să-și alimenteze la sân sugarii pentru a-i proteja de mai multe boli, cum ar fi diareea și pneumonia, și pentru a le fortifica imunitatea. Totuși, pe lângă indubitabilele beneficii ale alăptatului pentru bebeluși, acesta are multe plusuri și pentru organismul femeii. Despre cum acționează perioada de lăuzie asupra corpului feminin MedNews a discutat cu medicul ginecolog-obstetrician de la Institutul Mamei și Copilului, Svetlana Jubârcă.

MedNews: Știm bine că alăptatul este extrem de benefic pentru copil. Ce beneficii aduce însă perioada de lăuzie organismului femeii?

Svetlana Jubârcă: Este un proces natural și nu doar o sursă de hrană pentru copil, ci și o bucurie pentru mamă. Procesul alăptării oferă bebelușului siguranță și confort, fiind cea mai optimă metodă de a alimenta copilul, fiindcă laptele întotdeauna este cald, proaspăt și la îndemână. Un plus mare al alăptatului este că acest proces scade riscul de apariție a cancerului mamar și ovarian. De asemenea, dacă femeia alăptează, scade considerabil riscul de depresie post-partum, ajută la retracția uterului și chiar accelerează procesul de slăbire.

Se spune că, în timp ce alăptează bebelușul, femeia este protejată de o nouă sarcină. E adevărat că alăptarea e un anticoncepțional natural?

Da, așa e, dar nu e o metodă de contracepție care funcționează în 100% din cazuri. Dacă femeia alăptează de șase ori pe zi cu pauză între mesele bebelușului nu mai lungi de 3-4 ore, riscul de a rămâne însărcinată este foarte scăzut. După ce copilașul împlinește 6 luni, mămica poate să înceapă să-i ofere și altă hrană. Astfel, femeia începe să facă pauze mai mari între orele de lactație – chiar și aceleași 6-8 ore nocturne. Din acel moment, o nouă sarcină este posibilă.

Cum acționează procesul de apariție a laptelui și începutul perioadei de lăuzie asupra structurii sânului?

Alăptarea, în mod evident, schimbă un pic forma sânului. În timpul sarcinii sânii cresc, se fac mai grei, se dezvoltă țesutul glandular și atunci când apare laptele, pieptul se lasă puțin. Totuși, dacă femeia face masaj, aplică pe sâni unguente speciale, hidratante, schimbarea nu va fi prea vizibilă.

Dacă femeia nu vrea să alăpteze din varii motive, unul fiind teama de a nu-și pierde forma sânului, cum influențează acest fapt asupra organismului?

Dacă mama decide să nu hrănească copilul la piept, sânul trebuie neapărat stors. În caz contrar, există un risc sporit de inflamație (mastită) care, în unele cazuri, necesită intervenţie chirurgicală. În cazul în care femeia categoric refuză perioada de lactație, noi prescriem medicamente care pot să oprească acest proces.

Cum ar trebui să se alimenteze femeia în timpul perioadei de lăuzie?

Medicii emit restricții doar primele zece zile, dar totul depinde de starea mamei. De fapt, există o regulă a „semaforului”: alimentele de culoare roșie se exclud din alimentație, cele galbene sunt consumate cu atenție, iar cele verzi pot fi mâncate fără probleme. Excepție fac salatele care balonează, fiindcă o va simți și copilul. În meniu trebuie să fie incluse lactatele, iar carnea și peștele trebuie să fie permanent pe masă. Se poate de băut cafea, însă în cantități mici, dimineața.

Se discută mult de perioada optimă de lăuzie. Cât timp totuși trebuie alăptat copilul?

În primele șase luni de viață, piciului trebuie să bea doar lapte matern. Dacă este foarte cald, pe lângă lapte se poate de dat copilului mic și puțină apă. Până la un an, alăptarea este extrem de necesară. Sunt cazuri când perioada este mai lungă, până la un an și jumătate sau doi-trei. Chiar dacă alăptarea durează mai mult, acest lucru aduce pentru copil doar plusuri. După o anumită perioadă, în funcție de starea copilului, de greutatea lui, în meniu se introduc și alte alimente: piure din legume, terci, etc.

În unele state mamele alăptează și până la cinci ani, dar la noi femeile trebuie să meargă la muncă, să aibă ocupație…

Sloganul Săptămânii Mondiale a Alăptării din acest an este „Alăptează și lucrează: Acum este posibil!”, urmărindu-se promovarea ideii de alăptare la locul de muncă, în condiţii special create.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
INTERVIU// Svetlana Jubârcă: „Alăptatul scade riscul de cancer ovarian, mamar și de depresie post-natală” Reviewed by on . În perioada 1-7 august, în 175 de țări de pe Glob este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării. În aceste zile, comunitatea medicală încurajează mămicile să-și a În perioada 1-7 august, în 175 de țări de pe Glob este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării. În aceste zile, comunitatea medicală încurajează mămicile să-și a Rating: 0

La aceeasi tema

scroll to top