9 mai 2015

Acasă » Știri » Miturile privind contraceptivele, demontate la un seminar de planificare familială
Miturile privind contraceptivele, demontate la un seminar de planificare familială

Miturile privind contraceptivele, demontate la un seminar de planificare familială

5 mai 2015, 13:46

Metodele de contracepție în viața unei femei, efectele diferitelor tipuri de contraceptive și ce este mai bine de administrat pentru prevenirea sarcinii la diferite vârste – toate aceste subiecte au fost discutate la un seminar de instruire pentru medicii specialiști în planificare familială.

Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive din Moldova (CIDSR) și UNFPA Moldova a întrunit un grup de  medici pentru a le fortifica cunoștințele în domeniul planificării familiale, consilierii și celor mai noi metode de contracepție. Trainerul evenimentului a fost medicul francez Danielle Hassoun, expert în sănătatea reproductivă.

Medicii au demontat mai multe mituri despre contraceptivele orale, care au stârnit întotdeauna discuții în rândul femeilor. „Anticoncepționalele sunt încă învăluite în mister, însă nu femeile sunt vinovate de aceasta. Se întâmplă deoarece nivelul de informare e departe de a fi bun”, a spus șefa CIDRS, Rodica Comendant.

Printre cele mai des pomenite mituri se numără îngrășarea din cauza contraceptivelor. „Dese ori vin femei care au 21 de ani și iau contraceptive orale de la 17 ani. O astfel de femeie adaugă în greutate din diverse cauze, iar apoi se plânge că prietena ei, care ia alte contraceptive, e mai suplă. Adevărul e că există nenumărate studii care au dovedit că anticoncepționalele orale combinate nu îngrașă. Trebuie noi, medicii, să fim convinși de asta, iar apoi să încercăm să convingem pacientele noastre”, a declarat Danielle Hassoun. Ea a prezentat un studiu scandinav care a durat zece ani și care a demonstrat că  nu există nici o diferență de greutate între femeile care administrează anticoncepționale, și cele care nu o fac. De asemenea, îngrășarea nu este determinată nici de durata utilizării pilulelor.

Pe lângă creșterea masei corporale, femeile cred că pilulele contraceptive le scapă de acnee. Dar și acest fapt a fost negat de medici. Estrogenul din pastile poate reduce din acnee, dar problemele pielii reapar odată cu pauza luată după contraceptive. „Cel mai bine este ca femeia să urmeze un tratament dermatologic și să nu mascheze problema”, a mai sugerat Hassoun.

Anticoncepționalele orale au efecte adverse dovedite: greața, sângerările neregulate, sensibilitatea sânilor, durerile de cap sau scăderea libidoului. Medicii afirmă însă că toate acestea sunt ușor rezolvabile. „În funcție de simptom, trebuie căutat un contraceptiv cu un nivel mai mare sau mai mic de estrogen, dar să nu stopăm complet administrarea pastilelor. Indiferent cât de fondate științific sunt afirmațiile unor femei privind efectele contraceptivelor, trebuie să le ascultăm și să fim deschiși să comunicăm”, a explicat Danielle Hassoun.

Republica Moldova se poziționează pe locul 10 în Europa după rata de utilizare a contraceptivelor, dintr-un total de 22 de țări. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2005, în Moldova se protejau contra sarcinii 67,8%. Un sondaj realizat de Magenta Consulting a descoperit că acele femei care nu iau anticoncepționale o fac din motive religioase, din frica de hormoni, din incomoditate, contraindicațiile medicului sau dorința de a concepe un copil. 2% din respondente nu cunosc despre existența contraceptivelor, iar la 4% le este rușine să le procure.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Miturile privind contraceptivele, demontate la un seminar de planificare familială Reviewed by on . Metodele de contracepție în viața unei femei, efectele diferitelor tipuri de contraceptive și ce este mai bine de administrat pentru prevenirea sarcinii la dife Metodele de contracepție în viața unei femei, efectele diferitelor tipuri de contraceptive și ce este mai bine de administrat pentru prevenirea sarcinii la dife Rating: 0
scroll to top