17 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Sănătatea angajaților protejată la locul de muncă
Sănătatea angajaților protejată la locul de muncă

Sănătatea angajaților protejată la locul de muncă

NOU Concept de medicină ocupațională

6 iunie 2014, 17:32

„Vrem să revitalizăm procedeele interne ale Sănătății Ocupaționale de la noi din țară, deoarece sănătatea angajatului trebuie să stea în prim plan”, a fost cuvântul de deschidere a viceministrul Sănătății, Svetlana Cotelea, la Conferința „Sănătatea Ocupațională: Probleme și realizări”, informează MedNews.

Ministerul Sănătății își propune să implementeze un nou sistem de medicină ocupațională în Republica Moldova. În vederea îmbunătățirii sănătății angajaților, autoritățile își propun drept scop crearea specialității de medicină ocupațională, în cadrul USMF, asigurarea întreprinderilor cu medici specializați în boli profesionale și dotări specifice, precum și stabilirea modalității de finanțare a medicinei ocupaționale.  Pentru dezvoltarea acestui domeniu, Republicii Moldova este susținută de specialiști din România, Ucraina și Ungaria, țări în care medicina ocupațională are o experiență de peste 70 de ani.

Șeful catedrei Igienă a USMF „N. Testemițanu”, Grigore Friptuleac, reprezentantul instituției autorizate în pregătirea medicilor din domeniu, relevă lipsa specialiștilor pregătiți pentru acordarea serviciilor de sănătate ocupațională. „La noi în țară, phatologia profesională este lipsită de medici profesioniști, iar formarea acestora prin rezidențiat nu se realizează. O problemă în dezvoltarea acestei ramuri este că Moldova încă nu a ratificat Convenția Organizației Internaționale a Muncii privind sănătatea și securitatea în muncă”, afirmă igienistul.

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), printre bolile profesionale de la noi din țară pe primul loc se clasează osteohondrita, urmată de hepatită (virală și toxică), și tuberculoză. Din rapoartele pe anul 2013 a Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei rezultă creșterea numărului de accidente la locul de muncă. Astfel, în 2013 au fost înregistrate 599 de cazuri, comparativ cu 425 în 2012. Mai mult, numărul cazurilor fatale a crescut de la 20 la 36!

Conferința „Sănătatea Ocupațională: Probleme și realizări”, organizată de USMF ”N.Testemițanu”, Societatea Igieniștilor din Republica Moldova și CNSP ,va dura până pe 7 iunie.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, la serviciile de sănătate ocupațională au acces doar 3 miliarde din populația lumii. „Este mai puțin de jumătate, o cifră care nu satisface nevoile economiilor naționale din lume, pentru că sănătatea angajaților înseamnă sănătatea economiei”, spune Alina Ferdohleb, conferenșiar universitar.

Pentru MedNews: Djulieta Ardovan

 

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Sănătatea angajaților protejată la locul de muncă Reviewed by on . „Vrem să revitalizăm procedeele interne ale Sănătății Ocupaționale de la noi din țară, deoarece sănătatea angajatului trebuie să stea în prim plan”, a fost cuvâ „Vrem să revitalizăm procedeele interne ale Sănătății Ocupaționale de la noi din țară, deoarece sănătatea angajatului trebuie să stea în prim plan”, a fost cuvâ Rating: 0
scroll to top