20 august 2014

Acasă » Știri » Transparență totală. Dispozitivele medicale, monitorizate la nivel național
Transparență totală. Dispozitivele medicale, monitorizate la nivel național

Transparență totală. Dispozitivele medicale, monitorizate la nivel național

Toate dispozitivele medicale din sistemul de sănătate al Republicii Moldova sunt incluse într-un Sistem comun Informațional de Evidență a Dispozitivelor Medicale ”openMEDIS” , informează MedNews. Sistemul moldovenesc de nivel național este unic în lume. Softuri similare sunt implementate doar la nivel regional în Ucraina și România. openMEDIS permite gestionarea eficientă și transparentă a dispozitivelor din instituțiile medico-sanitare publice din țară.

Sistemul Informațional de Evidență a Dispozitivelor Medicale structurează dispozitivele medicale în baza criteriilor de statut al dispozitivului, gradul de uzură, anul de producere, termenul de garanție. Softul care este o aplicație bazată pe web este utilizat de toate instituțiile medico-sanitare publice din țară, iar codul sursă este deschis și disponibil gratuit, nefiind asociat cu costuri de licență.

openMEDIS este un soft care centralizează informațiile despre toate dispozitivele instituțiilor medicale din Republica Moldova într-o singură sursă. Acest lucru permite de a afla numărul exact al dispozitivelor medicale, funcționalitatea sau disfuncționalitatea lor. Sistemul este absolut necesar pentru estimarea dispozitivelor pe care o instituție medicală poate să le utilizeze și să le întrețină. Acesta evită supraestimarea sau subestimarea consumabilelor necesare prin stabilirea cu precizie a bugetelor recurente, înregistrează toate acțiunile ciclului de viață a dispozitivelor medicale.

Sistemul Informațional se află la bilanțul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și este finanțat de Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare, implementat de către Centrul elvețian Swiss TPH.

În anul 2009 ”openMEDIS” a fost implementat pentru prima dată în Republica Moldova în baza a trei ateliere de mentenanță. A fost extins în anii 2010/2011 în cadrul a două proiecte elvețiene: pediatric (REPEMOL) și perinatologic (PERINAT). Din anul 2012, Ministerul Sănătății a luat decizia de a utiliza Sistemul Informațional ”openMEDIS” la nivel național în toate instituțiile medico-sanitare publice. Până la sfârșitul anului trecut au fost incluse în Sistemul Informațional 18 000 dispozitive medicale din circa 140 instituții medico-sanitare publice. Proiectul a fost prelungit până la sfârșitul lunii august curent.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Transparență totală. Dispozitivele medicale, monitorizate la nivel național Reviewed by on . Toate dispozitivele medicale din sistemul de sănătate al Republicii Moldova sunt incluse într-un Sistem comun Informațional de Evidență a Dispozitivelor Medical Toate dispozitivele medicale din sistemul de sănătate al Republicii Moldova sunt incluse într-un Sistem comun Informațional de Evidență a Dispozitivelor Medical Rating: 0
scroll to top