4 mai 2015

Acasă » Știri » Andrei Usatîi va mai sta în arest încă 25 de zile, iar Gheorghe Ciobanu încă 15
Andrei Usatîi va mai sta în arest încă 25 de zile, iar Gheorghe Ciobanu încă 15

Andrei Usatîi va mai sta în arest încă 25 de zile, iar Gheorghe Ciobanu încă 15

29 aprilie 2015, 18:39

Ex-ministrului Sănătății, Andrei Usatîi, i-a fost prelungit mandatul de arest preventiv în izolator cu încă 25 de zile, iar directorului Institutului de Medicină Urgentă, Gheorghe Ciobanu – cu 15 zile. Miercuri Judecătoria Buiucani a acceptat solicitarea procurorilor de a le prelungi perioada de arest preventiv. Procurorii consideră că au suficiente probe pentru a le demonstra vinovăția celor implicați în dosarul licitațiilor trucate.

Astfel, fostul ministru al Sănătății va rămâne în izolatorul de tip spital până se va face mai bine. Totodată, ședința de judecată în cazul altor doi figuranți ai dosarului, managerul Institutului Cardiologic, Vitalie Moscalu și directorul Spitalului raional Taraclia, Valeriu Jelev a fost amânată pentru mâine.

„Urmează să fie efectuate acțiuni de urmărire penală suplimentare. Un șir de probe deja au fost acumulate, dar urmează să adunăm și altele. Pentru toți cei patru figuranți ai dosarului care trebuiau astăzi să fie audiați în instanța de judecată am cerut prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. Sunt temeiuri, dar și probe care ar indica că aceștia urmează să fie deținuți anume în această măsură preventivă”, a declarat procurorul anticorupţie, Dorin Compan.

Procurorul a menționat că vor fi efectuate și alte acțiuni de urmărire penală. „La această etapă mai există încă cel puțin șapte persoane bănuite în dosarul licitațiilor trucate în afară de cei 16 care au statutul de învinuit. Cei șapte nu fac parte doar din domeniul medical, dar și din mediul de afaceri. Ei sunt cercetați în stare de libertate”, a declarat Dorin Compan.

Înainte de a intra în sala de judecată, fostul ministru al Sănătății, care ieri a fost externat, după o intervenție chirurgicală, a cerut să i se aducă o listă de medicamente. „Aici nu am decât un singur medicament”, le-a spus Usatîi unor cunoscuți. Însă, acesta a refuzat să facă declarații pentru presă.

Fostul șef de la Urgență, căruia i-a fost prelungit mandatul de arest cu 15 zile, a declarat înainte de ședință că așteaptă un rezultat pozitiv. „Suntem oameni de încredere și putem fi cercetați în stare de libertate”, a declarat Ciobanu.

Marți, măsura preventivă aplicată în privinţa directorului Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman, a fost schimbată din arest în arest la domiciliu.

Reamintim că acum două săptămâni ofițerii anticorupție au arestat 16 responsabili din domeniul Sănătății, printre care directori de spitale și funcționari publici. Aceștia sunt suspectați de trucarea licitațiilor publice organizate în sectorul medical. Pe numele a 11 dintre ei instanța a emis mandat de arest preventiv, pe când alți cinci sunt cercetați în arest la domiciliu. Prejudiciul adus statului prin trucarea licitaţiilor este estimat la circa 30 de milioane de lei.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Andrei Usatîi va mai sta în arest încă 25 de zile, iar Gheorghe Ciobanu încă 15 Reviewed by on . Ex-ministrului Sănătății, Andrei Usatîi, i-a fost prelungit mandatul de arest preventiv în izolator cu încă 25 de zile, iar directorului Institutului de Medicin Ex-ministrului Sănătății, Andrei Usatîi, i-a fost prelungit mandatul de arest preventiv în izolator cu încă 25 de zile, iar directorului Institutului de Medicin Rating: 0
scroll to top