28 iulie 2015

Acasă » Știri » Bani cheltuiți neîntemeiat și funcții nejustificate la Spitalul „Valentin Ignatenco”
Bani cheltuiți neîntemeiat și funcții nejustificate la Spitalul „Valentin Ignatenco”

Bani cheltuiți neîntemeiat și funcții nejustificate la Spitalul „Valentin Ignatenco”

22 iulie 2015, 9:10

Direcția inspectare financiară în ocrotirea sănătății și inspecției financiare a Inspecției Financiare a efectuat un audit al instituției medicale pentru copii Spitalul „Valentin Ignatenco” și a depistat o serie de nereguli organizatorice și financiare.

Inspecția a depistat că unii lucrători erau angajați doar pe hârtie și nu își exercitau funcția conform contractului de muncă. Un exemplu este juristul instituției care lucra concomitent la alte trei instituții: Spitalul „V. Ignatenco” , Direcția Sănătății și Spitalul Clinic municipal Nr. 4.

Iar specialistul pe achiziții publice al instituției era angajat prin cumul la spital, unde lucra pe normă întreagă cu grafic de la ora 8.00 până la ora 17:00 și, concomitent, activa, tot cu același grafic și pe unitate întreagă la Primăria din comuna Pașcani, în calitate de contabil-șef. „Pentru perioada în care a activat la spital (15 aprilie – 31 mai 2015), acestei femei i s-au achitat neîntemeiat aproape 7 mii de lei. În perioada inspectării, angajata a depus cerere de demisie”, se arată în raportul de audit.

De asemenea, inspectorii au depistat „cheltuieli neîntemeiate la remunerarea muncii în sumă de 128,3 mii lei, cheltuieli neregulamentare la remunerarea muncii – 384 mii lei, cheltuieli nelegitime privind achitarea diurnelor – 3 mii lei, cheltuieli nelegitime privind tabelarea fictivă – 18,2 mii, cheltuieli ineficiente privind reparația automobilelor casate – 59,7 mii”.

În plus, s-a constatat că în primele cinci luni ale anului curent Direcția Sănătății a Consiliului Municipal Chișinău a introdus neregulamentar funcțiile de arhivar, registrator al sistemului informațional și operator al sistemului. Astfel, pentru achitarea salariului acestor angajați au fost suportate cheltuieli neregulamentare de peste 106 mii lei.

În perioada ianuarie-mai 2015, spitalul a mai suportat cheltuieli pentru întreținerea vicedirectorului cu profil chirurgical, astfel pentru remunerarea lui s-au admis cheltuieli neregulamentare în mărime totală de 116 mii lei. Pentru remunerarea altui vicedirector pe chirurgie au fost calculate și achitate neregulamentar mijloace financiare în mărime de 56 mii lei. De asemenea, în cele cinci luni s-a calculat incorect salariul unor contabili cărora le-a fost achitată neîntemeiat suma de 128 mii de lei.

Auditul a indicat, de asemenea, că nu au fost elaborate planurile trimestriale de efectuare a achizițiilor de către instituție. „Nu au fost întocmite și prezentate semestrial Agenției de Achiziții Publice dările de seamă privind contractele de achiziție publică de valoare mică, astfel nu a fost asigurată supravegherea realizării achizițiilor publice”, se arată în raportul citat.

La fel, persoana responsabilă de evidența contabilă a medicamentelor și articolelor de uz medical nu a verificat corectitudinea evidenței medicamentelor în farmacie și în secții, care se face de minim 2 ori pe lună, efectuând aceste verificări odată în an.

Totodată, în unele contracte de muncă ale angajaților spitalului nu a fost specificat regimul de muncă și de odihnă.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Bani cheltuiți neîntemeiat și funcții nejustificate la Spitalul „Valentin Ignatenco” Reviewed by on . Direcția inspectare financiară în ocrotirea sănătății și inspecției financiare a Inspecției Financiare a efectuat un audit al instituției medicale pentru copii  Direcția inspectare financiară în ocrotirea sănătății și inspecției financiare a Inspecției Financiare a efectuat un audit al instituției medicale pentru copii  Rating: 0
scroll to top