18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » UPDATE: Despre rocada dintre ministerele Sănătății și Muncii, Protecției Sociale și Familiei
UPDATE: Despre rocada dintre ministerele Sănătății și Muncii, Protecției Sociale și Familiei

UPDATE: Despre rocada dintre ministerele Sănătății și Muncii, Protecției Sociale și Familiei

Jarno Habicht: „Este foarte important ca reformele inițiate în domeniul sănătății să continue”

24 iulie 2015, 14:04

Chiar dacă acordul politic de constituire al AIE 3 a fost semnat în după-amiaza zilei de joi, cabinetul de miniștri încă nu a fost anunțat. Cu toate acestea, în presă au apărut presupuneri că liderii alianței au pregătit rocada dintre miniștrii în exercițiu ai Sănătății și Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Mircea Buga și Ruxanda Glavan. Astfel, se vehiculează că Buga va ocupa fotoliul ministrului Muncii, iar Glavan – cel al Sănătății. MedNews le-a solicitat părerile despre rocadă membrilor Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, deputaților-medici din Parlament, dar și reprezentatului OMS în Republica Moldova.

Șefa Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti crede că Munca și Sănătatea sunt două „domenii foarte importante, foarte sensibile, cu repercusiuni directe asupra tuturor cetățenilor și care trebuie conduse de doi profesioniști și persoane cu experiență”. „Ambele sectoare necesită intervenții prompte, fără a avea timp pentru mult răgaz sau pentru a face cunoștință cu situația din sectoare. Erorile de politici din sănătate și din protecție socială pot afecta în cel mai direct mod multe vieți omenești. De ele depind sorțile familiilor, copiilor, persoanelor cu dezabilități. Nu mă aștept la nimic bun de la acest algoritm de formare a guvernării, evident și nici de la rocade pe criterii politice. Aștept doar întârzierea măsurilor care sunt necesare de întreprins pe aceste două domenii pentru a îmbunătăți lucrurile. Eu aș chema factorii de decizie să se gândească mai profund la impactul social al acestei rocade”, a declarat Oxana Domenti pentru MedNews.

Totodată, un alt membru al Comisiei, care face parte din rândurile Partidului Liberal Democrat, Petru Știrbate, este împotriva unei asemenea mișcări politice. „Eu cred că noi vom pierde din timp și eficiență. Nu trebuia făcută această rocadă, dar miniștrii trebuiau să-și continue lucrul acolo unde l-au început. Toate aceste schimbări vor atinge mai multe instituții, mă refer aici la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, la Compania Națională de Asigurări în Medicină. Știu că ministrul Sănătății avea deja pregătit un set mare de proiecte legislative pentru a da startul reformelor. Nu cred că vom avea ceva de câștigat din această rocadă. Cred că este o greșeală”, a declarat Petru Știrbate.

Vicepreședintele comisie de profil, membrul Partidului Democrat, Valentina Stratan, și-a expus părerea despre posibila rocadă. „Ambii miniștri sunt profesioniști, dar orice schimbare va însemna timp pentru adaptare la domeniul care urmează să fie gestionat. Am lucrat bine cu ministrul Buga în comisie, asta după ce timp îndelungat nu am avut o comunicare eficientă cu precedenții conducători de sector. Într-un timp atât e scurt, 5 luni, am făcut schimbări legislative pentru dezvoltarea sistemului. Aici se încadrează și pachetul de legi antitutun, și modificarea statutului rezidenților, și posibilitatea de micșorare din oficiu a prețului la medicamente din catalog, și transferurile de la bugetul de stat constante către CNAM pentru finanțarea instituțiilor medicale. Ambii vor putea să preia domeniile, doar că va solicita timp pe care acum nu-l mai avem suficient de mult pentru implementarea reformelor anunțate. Cu toate acestea, vreau să vă asigur că reformele din domeniul sănătății vor fi promovate și continuate”, susține Valentina Stratan.

Medicul din echipa deputaților liberali, Gheorghe Brega, crede că schimbul de miniștri nu este cea mai bună opțiune. „Eu cred că este o rocadă nereușită, dar decid partidele și asta este treaba lor. Greu de spus cum se va reflecta această mișcare asupra reformelor inițiate în cadrul ambelor ministere. O știu foarte rău pe doamna Glavan, iar domnul Buga este un specialist în domeniul sănătății, nu a muncii. Totuși când ești din domeniu, e mai ușor să faci față lucrurilor”, a spus Brega pentru MedNews.

Pe de altă parte, deputații-medici, care nu se regăsesc în Comisia parlamentară pentru protecție socială, sănătate și familie, au o atitudine pozitivă față de rocada miniștrilor. Medicul chirurg care se regăsește pe lista Partidului Liberal Democrat, Vladimir Hotineanu, susține că cei doi miniștri în exercițiu nu sunt din afara sistemelor și ar putea să facă față noilor provocări. „Și ce? În protecție socială ce este mai important pentru oamenii în etate în afară de pensie? Sănătatea. Eu cred că un doctor ar putea să facă față la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Doamna Glavan nu este din drum, ea are studii medicale, a făcut Facultatea de Medicină Generală a USMF „N. Testemițanu”. Nu am suspiciuni majore la acest capitol fiindcă niciunul dintre ei nu sunt oameni din afara sistemului, sunt oameni din interiorul ambelor sisteme. În plus, în anii 2006-2007 Ministerul Protecției Sociale și al Sănătății făceau parte dintr-un singur minister”, a afirmat Vladimir Hotineanu.

Fostul ministru al Muncii, dar și farmacist de profesie, democrata Valentina Buliga, consideră că rocada ar putea avea sorți de izbândă. „Eu cred că ambii miniștri se vor isprăvi, chiar dacă sunt încă începători în aceste funcții. Cu dorință și capacități, dar și cu susținerea echipelor din ambele ministere ei vor face față cerințelor și vor dezvolta ambele domenii. Chiar dacă domnul Buga nu este din domeniul muncii, eu îl pot înțelege. Și pentru mine, ca farmacist, domeniul Muncii a fost unul necunoscut la prima etapă, dar atunci când te implici și ții cont de părerile experților în domeniu poți să reușești”, a explicat Buliga.

„Este foarte important ca reformele inițiate în domeniul sănătății să continue”

Solicitat de MedNews, reprezentantul OMS în Republica Moldova, Jarno Habicht, a venit cu mesaj neutru și clar. „Consider că în orice societate democratică, în timpul negocierilor politice privind componența Guvernului,  este firesc să aibă loc schimbări în conducerea ministerelor. Cu toate acestea, în situația actuală și necesitatea rapidă pentru schimbări, este foarte important ca reformele inițiate în domeniul sănătății să continue. În ultimele șase luni s-a purtat un dialog continuu și s-au depus eforturi considerabile în ceea ce privește elaborarea legislației privind sporirea accesului la medicamente și reducerea prețurilor acestora. A fost inițiată reforma structurală a serviciului de sănătate publică, lucru ce va permite o abordare modernă a bolilor netransmisibile și a promovării sănătății în Republica Moldova. De asemenea, a fost restartat dialogul privind îmbunătățirea calității serviciilor medicale, reforma spitalelor și eficiența lor. În martie 2015, reformele în sănătate pe termen scurt și mediu au fost incluse în Nota informativă din partea partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova, ajungându-se la un consens între partidele politice, experții în sănătate și partenerii de dezvoltare. Puterea acordurilor politice a fost demonstrată recent, prin aprobarea noii legi de control a tutunului, ce reflectă prevederile tratatelor internaționale. Ținând cont de situația actuală, coerența și continuitatea reprezintă valori importante pentru implementarea politicilor direcționate spre îmbunătățirea sănătății populației”, a punctat Habicht pentru MedNews.

Miniștrii în exercițiu Mircea Buga și Ruxanda Glavan au fost investiți în funcție la 18 februarie 2015, odată cu întregul cabinet condus de Chiril Gaburici.

Felicia Nedzelschi, Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
UPDATE: Despre rocada dintre ministerele Sănătății și Muncii, Protecției Sociale și Familiei Reviewed by on . Chiar dacă acordul politic de constituire al AIE 3 a fost semnat în după-amiaza zilei de joi, cabinetul de miniștri încă nu a fost anunțat. Cu toate acestea, în Chiar dacă acordul politic de constituire al AIE 3 a fost semnat în după-amiaza zilei de joi, cabinetul de miniștri încă nu a fost anunțat. Cu toate acestea, în Rating: 0
scroll to top