18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Capacități de intervenție limitate la Serviciul de Urgență
Capacități de intervenție limitate la Serviciul de Urgență

Capacități de intervenție limitate la Serviciul de Urgență

3 octombrie 2014, 13:36

Serviciul de Asistență Medicală Urgentă se confruntă cu capacități de intervenție limitate ca număr, performanțe și dotare. La moment, în peste 250 de localități rurale lipsesc medici de familie, ceea ce provoacă numărul mare de adresări la Serviciul de Urgență, nu este creat un Centru Național de Operare a Apelurilor de Urgență (CNOAU) și nu există un sistem de pregătire a operatorilor care vor activa în cadrul centrului, informează MedNews.

În legătură cu aceasta, Colegiul Ministerului Sănătății a dispus ca Stațiile Zonale de Asistență Medicală Urgentă  (SZAMU) Centru, Sud și UTA Găgăuzia să creeze Dispecerate Medicale Centralizate (DMC). Acestea urmează să fie dotate cu tehnologii și sisteme informaționale de monitorizare, evaluare și control a activităților Serviciului de Urgență. De asemenea, Stațiile Zonale de Asistență Medicală Urgentă și Dispecerate Medicale Centralizate  vor fi incuse în Sistemul Informațional Medical Integrat la nivel național.

Totodată, spitalele republicane, municipale și raionale trebuie să creeze Departamente de Medicină Urgentă și Unități de Primiri Urgente (UPU). Instituțiile spitalicești vor trebui să încadreze urgențele medico-chirurgicale în fereastra terapeutică, totodată și să asigure integrarea serviciilor pre- și intraspitalicești în deservirea urgențelor medico-chirurgicale.

De asemenea, Colegiul Ministerului Sănătății a dispus de a elabora cadrul normativ pentru funcționarea serviciului AVIASAN, inclusiv pentru prestarea serviciilor prin intermediul aeroambulanței. Concomitent, vor fi regionalizate serviciile de angiografie, iar pacienții cu infarct miocardic acut și angină pectorală vor avea acces la angioplastia coronariană și angiografie. Toate aceste activități sunt făcute pentru a reduce timpul de acordare a asistenței medicale cât mai rapid și pentru a salva cât mai multe vieți omenești.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Capacități de intervenție limitate la Serviciul de Urgență Reviewed by on . Serviciul de Asistență Medicală Urgentă se confruntă cu capacități de intervenție limitate ca număr, performanțe și dotare. La moment, în peste 250 de localităț Serviciul de Asistență Medicală Urgentă se confruntă cu capacități de intervenție limitate ca număr, performanțe și dotare. La moment, în peste 250 de localităț Rating: 0
scroll to top