16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Medicii de familie din Moldova vor putea trata depresia și afecțiunile psihice
Medicii de familie din Moldova vor putea trata depresia și afecțiunile psihice

Medicii de familie din Moldova vor putea trata depresia și afecțiunile psihice

10 aprilie 2015, 11:30

În curând, medicii de familie din Republica Moldova vor putea trata depresia și alte afecțiuni psihice, la fel ca orice alte boli din aria lor de expertiză. Acest subiect a fost discutat joi, la Ministerul Sănătății, în cadrul unui atelier de lucru.

Mai mulți experți din Moldova, România, Elveția și Olanda au discutat despre necesitatea prevenirii și tratării depresiei și psihozei și reintegrării în comunitate a oamenilor care suferă de probleme de sănătate mintală.

Ei au subliniat că nevoile oamenilor care suferă de depresii, bunăoară, niciodată nu vor fi pe deplin satisfăcute dacă nu se va implica și medicul de familie. „Depresia e cea mai prevalentă boală psihică în Moldova. Dacă  tratamentul va fi acoperit doar de psihiatru, dar nu și de medicul de familie, niciodată nu vom reuși să acoperim nevoia de îngrijiri. Pe de o parte, e mai ușor pentru pacient să abordeze medicul de familie. Pe de altă parte, ca sistem de sănătate nu ne permitem să transferăm către serviciile specializate tot ce ține de sănătatea mintală. În țările care au această abordare implementată, între care Olanda, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Finlanda și Franța, se observă o îmbunătățire a tratamentului, iar gradul de satisfacție al beneficiarilor este foarte mare“, a spus doctorul Ionela Petrea, specialist la Institutul Trimbos (Olanda).

Potrivit specialiștilor, pacienții se vor putea adresa medicilor de familie cu întrebări privind sănătatea lor mintală, urmând să fie îndrumați către specialiștii în sănătate mintală.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, medicii de familie din 95% din țările europene oferă consultații pacienților care suferă de probleme de sănătate mintală, iar în 86% dintre statele europene medicii de familie fac diagnosticări și tratează bolile frecvente de sănătate mintală.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Medicii de familie din Moldova vor putea trata depresia și afecțiunile psihice Reviewed by on . În curând, medicii de familie din Republica Moldova vor putea trata depresia și alte afecțiuni psihice, la fel ca orice alte boli din aria lor de expertiză. Ace În curând, medicii de familie din Republica Moldova vor putea trata depresia și alte afecțiuni psihice, la fel ca orice alte boli din aria lor de expertiză. Ace Rating: 0
scroll to top