26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » CNAM între ciocanul populismului și nicovala antipatiei
CNAM între ciocanul populismului și nicovala antipatiei

CNAM între ciocanul populismului și nicovala antipatiei

3 decembrie 2015, 17:55

Suspiciunile privind o iminentă subordonare a CNAM Ministerului Sănătăți par să prindă contur după evoluțiile din ultimele zile. Compania – fondată pe baza modelelor consacrate și eficiente din Europa, dar și din țările fostului bloc comunist, care lucrau după modelul Semașko – este ținta unei campanii mediatice de denigrare. Pe fundalul crizelor cu care se confruntă întreaga societate CNAM este găsită ca țap ispășitor pentru toate neajunsurile sistemului de Sănătate.

Conform Hotărârii de Guvern privind aprobarea Statutului Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină nr. 156 din 11.02.2002, CNAM este o instituție subordonată Guvernului Republicii Moldova. Articolele 2 și 7 ale actului normativ spun „este o organizaţie de stat autonomă, inclusiv cu autonomie financiară, de nivel naţional, care dispune de personalitate juridică şi desfăşoară activităţi nonprofit în domeniul asigurării obligatorii de asistenţă medicală” (…), iar „structura organizaţională şi statele de personal ale Companiei sunt aprobate de Guvern”.

Gura lumii și dubla măsură

Cu toate acestea, prim-ministrul interimar, Gheorghe Brega, reacționând emoțional la un articol din presă privind procurarea a trei autoturisme cu șapte locuri pentru medicii-experți, angajați ai Direcției de evaluare și control al CNAM, s-a adresat, în cadrul ședinței de Guvern de miercuri. În mod repetat Ministerului Sănătății să ia măsuri punitive față de instituția care îndrăznit să achiziționeze într-o perioadă neoportună mașinile. „Dvs trebuie să consultați pe cineva, cel puțin Ministerul Sănătății. Voi trebuie să scrieți o cerere, dacă nu aveți cu ce vă transporta. Vă înțeleg, dar  nu este acum oportun  să procurați mașini normale, noi, cu așa sume. Noi putem alte mașini să vă găsim, sunt mașini pe care vi le putem pune la dispoziție. Ministerul Sănătății, vă rog să luați măsurile de rigoare pentru că au dreptate oamenii (nemulțumiții, n.red.) de ceea ce se întâmplă”.

Acest punct de vedere contrazice afirmațiile Premierului din debutul ședinței, atunci când s-a dovedit extrem de generos cu Ministerul de Interne. Acesta, potrivit raportului, a cheltuit 10 milioane de lei pentru menținerea ordinii publice în timpul protestelor, timp de trei luni, inclusiv pentru stimularea angajaților și plata orelor suplimentare. Potrivit ministrului de interne, Oleg Balan, autoritatea a folosit o jumătate din efectivul de 100 de polițiști mobilizați inițial pentru menținerea în permanență a ordinii publice. Balan raportase că în ultimele zile au mai rămas doar zece protestatari la cort: „În fața Parlamentului au fost 3 oameni, în PMAN – 3 și în fața Ministerului Agriculturii – 4”.

Achiziții din fondul de administrare

Despre această falsă problemă care i se prezintă prim-ministrului în exercițiu, directorul adjunct al CNAM, Iurie Osoianu, susține că are la origine o informare superficială, amplificată de antipatia societății față de o instituție despre care știe doar că le ia banii pentru polița în schimbul căreia primesc servicii de proastă calitate. Toate acestea neținând cont că principalul rol al Companiei este de a menține echilibrul financiar al sistemului medical și nu de a se substitui Ministerului Sănătății, care elaborează politicile de sănătate, inclusiv cele deficitare.

„Medicii-experți ai CNAM verifică corectitudinea cazurilor raportate spre plată finanțatorului sistemului de sănătate. Cu sigranță că ar trebui un control și mai riguros din partea CNAM în acest sens. De când avem Linia Verde a CNAM, parvin din ce în ce mai multe plângeri din partea pacienților nemulțumiți de calitatea prestării serviciilor, iar angajații acestei direcții sunt cei care fac controale planificate și neplanificate pentru a depista și sancționa instituțiile medicale care abuzează de fondurile publice”, susține Osoianu.

Potrivit lui Osoianu, CNAM a achiziționat din a doua licitație, care a fost repetată, după prima din aprilie 2015, trei mașini cu câte șapte locuri pentru Direcția de control din cadrul agențiilor teritoriale Nord, Centru și Sud, cu sediile la Bălți, Chișinău, respectiv Taraclia. Cei 37 de angajași evaluează 437 de instituții medio-sanitare și 246 de farmacii. Mașinile noi le-au înlocuit pe cele vechi, care au termenul de exploatare depășit și care prezintă pericol pentru integritatea angajaților. În același timp, banii au fost planificați din fondul de administrare al CNAM (1,4%), care nu atinge sumele pentru serviciile medicale (95% din veniturile fondurilor de asigurare obligatorie). Directorul adjunct mai explică și că planul de finanțare a fondului de administrare al CNAM a  fost aprobat de către Consiliul de Administrație al instituției, care este organul superior de conducere din care fac parte și reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
CNAM între ciocanul populismului și nicovala antipatiei Reviewed by on . Suspiciunile privind o iminentă subordonare a CNAM Ministerului Sănătăți par să prindă contur după evoluțiile din ultimele zile. Compania - fondată pe baza mode Suspiciunile privind o iminentă subordonare a CNAM Ministerului Sănătăți par să prindă contur după evoluțiile din ultimele zile. Compania - fondată pe baza mode Rating: 0
scroll to top