17 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Banii de la stat sunt tot mai puțini pentru categoriile asigurate medical de Guvern
Banii de la stat sunt tot mai puțini pentru categoriile asigurate medical de Guvern

Banii de la stat sunt tot mai puțini pentru categoriile asigurate medical de Guvern

18 mai 2016, 21:18

Transferurile de la bugetul de stat pentru cele 15 categorii de persoane asigurate cu polițe medicale de Guvern sunt mai mici ca indicele prețului de consum al țării sau al inflației. Concluziile sunt făcute în raportul de executare a fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală în anul 2015, aprobat, miercuri 18 mai, în cadrul ședinței de Guvern. „În ultimii ani devine tot mai evidentă tendința îngrijorătoare de micșorare a transferurilor de la bugetul de stat pentru asigurarea medicală a categoriilor de persoane asigurate de Guvern sub nivelul indicelui prețurilor de consum”, se arată în raportul CNAM.

În ultimii doi ani, diferența de creștere a indicelui prețurilor de consum față de transferurile din bugetul de stat pentru cele 15 categorii de persoane este de 3,2% în 2014 și 12,0% în 2015.

Transferul de la bugetul de stat (15 persoane) Indicele prețului de consum Diferența
2014 101,9% 105,1% 3,2%
2015 97,7% 109,7% 12,0%

În timp ce ponderea veniturilor din prima de asigurare medicală achitată în cota procentuală din salarii este în creștere și constituie 54,6%,  datorită majorării cotei cu 1,0% (n.r. – de la 8% în  2014 la 9% în 2015), ponderea veniturilor alocate din bugetul de stat descrește și constituie 42,0%. Totodată, și numărul persoanelor care contribuie din salarii la formarea bugetului pentru serviciile medicale este aproape de două ori mai mic (29,1%) față de numărul de persoane care nu achită prima, adică din categoriile asigurate de Guvern (54,2%).

În anul 2015 au fost transferate din bugetul de stat, cu mari decalaje temporare, în fondurile asigurării obligatorii de asistentă medicală pentru asigurarea categoriilor de persoane respective circa 2, 234 mld lei. Datele statistice din raportul CNAM prezintă majorarea poverii salariaților în contextul declinului demografic și al îmbătrânirii societății, dar și incapacitatea statului de ași respecta obligațiile sociale față de categoriile extinse de cetățeni pentru care Guvernul are calitatea de asigurător.

Indicele preturilor de consum măsoară evoluția de ansamblu a prețurilor mărfurilor cumpărate și a tarifelor serviciilor utilizate de către populație într-o anumită perioadă de timp.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Banii de la stat sunt tot mai puțini pentru categoriile asigurate medical de Guvern Reviewed by on . Transferurile de la bugetul de stat pentru cele 15 categorii de persoane asigurate cu polițe medicale de Guvern sunt mai mici ca indicele prețului de consum al Transferurile de la bugetul de stat pentru cele 15 categorii de persoane asigurate cu polițe medicale de Guvern sunt mai mici ca indicele prețului de consum al Rating: 0
scroll to top