21 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Raportul privind Starea Populației Lumii UNFPA (SWOP 2015)
Raportul privind Starea Populației Lumii UNFPA (SWOP 2015)

Raportul privind Starea Populației Lumii UNFPA (SWOP 2015)

Moldova este pregătită pentru a asigura protecția femeilor și fetelor în cazul unui dezastru major

4 decembrie 2015, 10:41

Necesitățile de sănătate ale femeilor și adolescenților sunt prea des neglijate în contextul răspunsurilor umanitare la dezastrele naturale și conflictele din întreaga lume. Dacă femeile și fetele vor supraviețui sau vor deceda, depinde doar de accesul la serviciile de sănătate sexual-reproductivă, cum ar fi moașe și serviciile de prevenire a HIV, susține Raportul privind Starea Populației Lumii (SWOP 2015) publicat astăzi de UNFPA, Fondul ONU pentru Populație.

Riscurile și vulnerabilitățile pentru femei și fete în lumea noastră, predispusă la crize, sunt disproporționat de mari, iar serviciile și suportul la care au acces sunt disproporționat de reduse.

Raportul privind Starea Populației Lumii (SWOP) 2015 întitulat ” Adăpost în timpul furtunii” demonstrează că din cele 100 de milioane de oameni care au nevoie de asistență umanitară azi în lume, aproximativ 26 de milioane sunt femei și fete adolescente de vârstă fertilă. Femeile și fetele sunt adesea printre cele mai afectate. Trei cincimi din decesele materne au loc astăzi în țările ce sunt considerate fragile din cauza conflictelor sau catastrofelor. Sarcina și nașterea ucid zilnic 507 femei în aceste condiții.

Vestea bună este că, deși Republica Moldova este situată în apropiere de o zonă activă seismic și conflictul transnistrean, deși înghețat, continuă să fie o sursă de instabilitate, în conformitate cu evaluarea SWOP 2015, Republica Moldova este bine pregătită pentru a asigura protecția femeilor și fetelor în ceea ce privește sănătatea reproducerii. „De-a lungul anilor, UNFPA a asistat în consolidarea capacității și cunoștințelor Ministerului Sănătății și ale altor instituții de resort în acest domeniu”, spune Reprezentantul UNFPA în Moldova Ian McFarlane.

Cu toate acestea, la nivel individual criza și vulnerabilitatea femeilor și fetelor din Moldova încă mai persistă. Zilnic, femeile și fetele din Moldova se confruntă cu riscuri în ceea ce privește sănătatea și siguranța lor. În timp ce Moldova este bine pregătită pentru a asigura protecția femeilor și fetelor în cazul unui dezastru major, mai multe rămân de făcut pentru a depăși obstacolele de zi cu zi pentru sănătatea reproductivă și drepturile sexuale pentru toți.

Reprezentantul UNFPA în Moldova Ian McFarlane a declarat că „împreună cu partenerii noștri naționali din Moldova, încă avem nevoie să asiguram echitatea și drepturile pentru toți, pentru a evita sarcini nedorite, pentru a reduce infecțiile cu transmitere sexuala, inclusiv HIV, și a răspunde la violența în familie. Adoptarea noilor Obiective de Dezvoltare Durabilă de către Republica Moldova oferă un imperativ pentru a aborda aceste probleme și să se asigure că nimeni nu este lăsat în urmă”.

SWOP 2015 „Adăpost în timpul furtunii: O agendă transformativă pentru femei și fete într-o lume predispusă la crize” stabilește trei acțiuni-cheie care trebuie să fie întreprinse pentru a spori sprijinul pentru milioane de oameni din întreaga lume.

În primul rând, să fie asigurate toate necesitățile acute și să recunoască faptul că sănătatea și drepturile femeilor nu mai pot fi tratate ca o problemă secundară în situații de conflict. Dacă femeile trăiesc sau își pierd viața într-o situație de criză depinde de accesul la serviciile de sănătate sexual-reproductivă. În al doilea rând, să crească investițiile în prevenire și pregătire pentru a atenua impactul crizelor viitoare. Astăzi, doar 5 cenți din fiecare dolar din asistența umanitară sunt alocați pentru prevenire și pregătire. În al treilea rând, să se investească în capacitatea de adaptare a guvernelor, instituțiilor, comunităților și persoanelor. O cale este prin dezvoltare care este favorabilă incluziunii și echității, respectând drepturile tuturor, inclusiv drepturile de reproducere și dreptul la sănătate sexuală.

 MedNews Sursa: UNFPA

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Raportul privind Starea Populației Lumii UNFPA (SWOP 2015) Reviewed by on . Necesitățile de sănătate ale femeilor și adolescenților sunt prea des neglijate în contextul răspunsurilor umanitare la dezastrele naturale și conflictele din î Necesitățile de sănătate ale femeilor și adolescenților sunt prea des neglijate în contextul răspunsurilor umanitare la dezastrele naturale și conflictele din î Rating: 0
scroll to top