21 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » Noul mecanism de salarizare al medicilor a fost prezentat la Colegiul Ministerului Sănătății
Noul mecanism de salarizare al medicilor a fost prezentat la Colegiul Ministerului Sănătății

Noul mecanism de salarizare al medicilor a fost prezentat la Colegiul Ministerului Sănătății

30 mai 2016, 20:23

Salariile medicilor și lucrătorilor medicali ar putea crește, în medie, cu 20%. Luni, 30 mai a avut loc ședința Colegiului Ministerului Sănătății, în cadrul căreia a fost prezentat noul mecanism de salarizare a personalului medical. La eveniment au participat deputați, membrii Guvernului, reprezentanții Colegiului, conducătorii instituțiilor medicale, lucrători medicali, rezidenți, anunță într-un comunicat de presă Ministerul Sănătății.

Potrivit autorității de politici în Sănătate, noul mecanism de salarizare este bazat pe performanţele profesionale individuale, calitatea muncii depuse, aportul şi profesionalismul fiecărui angajat. Astfel, venitul salarial al angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice se va compune din:

  1. partea fixă a salariului, care reprezintă salariul de funcție lunar și constituie garanţia minimă de remunerare a muncii angajaţilor din instituţie, în dependenţă de funcţia deţinută;
  2. partea variabilă a salariului, ce se constituie din suplimentul la salariul de funcție lunar, stabilit pentru competenţe profesionale şi nivelul de realizare a indicatorilor de performanţă;
  3. alte norme şi garanţii salariale, ajutorul material, care reprezintă normele specifice de salarizare, sporurile de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile precum şi alte garanţii

Prin aprobarea noului mecanism de salarizare, Ministerul Sănătății își propune să excludă inechitatea între tinerii specialiști și medicii cu o vechime mai mare de muncă, iar leafa angajaților din medicină să crească cu cel puțin 20%, iar pentru tinerii specialiști cu peste 50%.

„Cifrele arată că anual pierdem sute de medici. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii trei ani: statul a cheltuit, a învățat și, în rezultat, a pierdut circa 90 milioane de lei pentru că tinerii specialiști nu s-au încadrat în câmpul muncii. Sistemul de sănătate pregătește medici care aleg să nu-și continue activitatea în țară. Totodată, ne-a determinat să facem acest pas și faptul că în structura forței umane preponderent sunt persoane de vârstă pensionară”, a declarat ministra Sănătății Ruxanda Glavan, citată în comunicat.

Autorii proiectului consideră că acest mecanism va stopa exodul tinerilor specialiști care în prezent beneficiază lunar de o bursă de studii de 1000 lei și un salariu de 1700 lei, iar după absolvire pentru munca prestată primesc doar leafa.

În cadrul Colegiului, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Nicolae Jelamschi, citat de aceeași sursă, a declarat: „Cu salariul de 2000 de lei nu poți să reziști, nu poți să lucrezi și este o rușine pentru noi, că după 10 ani de studii, un tânăr specialist primește așa remunerații. Noul mecanism de salarizare îi asigură cel puțin o echitate, o distribuție mai uniformă a salariului și, respectiv, este un instrument de atragere și reținere a tinerilor în sistemul de sănătate. În acest mod nu vom mai avea acele pierderi de zeci de milioane de lei”.

Potrivita datelor de evidență statistică,  în anul 2003 în instituțiile medico-sanitare din țară activau 10 978 de medici, iar în 2015 numărul acestora a scăzut la 10 397. Totodată, în 2003 erau angajați 24 458 de asistenți medicali, iar în 2015 – 21 527.

În ultimii trei ani, Republica Moldova a pierdut 95 milioane lei pentru formarea tinerilor specialiști, care nu s-au angajat în sistemul medical. Din 350 de absolvenți ai USMF „N. Testemițanu”, promoția din anul 2015, doar 151 s-au angajat în sistemul de sănătate.

Autorii proiectului au solicitat sprijinul Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, iar pe parcursul lunii iunie documentul va fi propus spre aprobare Guvernului.

MedNews Sursa: Ministerul Sănătății

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Noul mecanism de salarizare al medicilor a fost prezentat la Colegiul Ministerului Sănătății Reviewed by on . Salariile medicilor și lucrătorilor medicali ar putea crește, în medie, cu 20%. Luni, 30 mai a avut loc ședința Colegiului Ministerului Sănătății, în cadrul căr Salariile medicilor și lucrătorilor medicali ar putea crește, în medie, cu 20%. Luni, 30 mai a avut loc ședința Colegiului Ministerului Sănătății, în cadrul căr Rating: 0
scroll to top