11 ianuarie 2015

Acasă » Știri » Fabricanții de ciocolate, pâine și bere își măsoară astăzi glicemia în sânge
Fabricanții de ciocolate, pâine și bere își măsoară astăzi glicemia în sânge

Fabricanții de ciocolate, pâine și bere își măsoară astăzi glicemia în sânge

14 noiembrie 2014, 12:47

Angajaţii a trei întreprinderi, personalul unei rețele de supermarketuri din capitală, dar şi vizitatorii acestora își măsoară astăzi, gratuit, nivelul de glicemie în sânge. Acțiunea este organizată de Centrul de Sănătate Publică, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat și se desfășoară sub genericul: „Viaţa sănătoasă şi diabetul”.

Screening-ul este organizat cu scopul de a sensibiliza populația asupra necesității monitorizării glicemiei în sânge, pentru a preveni diabetul zaharat. Pe lângă măsurarea glicemiei, angajații companiilor își pot măsura tensiunea arterială și participă la un seminar dedicat profilaxiei diabetului.

„Am ales acești producători de alimente („Franzeluța” SA, „Vitanta” SA, „Bucuria” SA și rețeaua de magazine „Nr.1”) deoarece angajații lor nu prea au timp să mearcă la medic și să-și măsoare glicemia, dar și pentru că aici există cel mai mare risc de îmbolnăvire cu diabet. La lumea, această boală este considerată epidemia secolului XXI”, a menționat Luminița Suveică, șefa Centrului de Sănătate Publică Chișinău.

„Aceasta este o acțiune extrem de utilă. Cu toții lucrăm într-un regim foarte intens mai ales înaintea sărbătorilor de iarnă. Angajații companiei nostre lucrează zi de zi și nu au timp să meargă la medic pentru a-și face acest test”, ne-a spus Livia Clima, lucrătoare a companiei „Bucuria” SA.

Astăzi oamenii își pot măsura glicemia în sânge în orice farmacie și în orice Centru al medicilor de familie. Acţiuni similare sunt organizate şi în unele raioane ale ţării.

Datele statistice arată că în 2013, în Republica Moldova, au fost înregistraţi aproape 80 de mii de bolnavi de diabet zaharat. În structura pacienților cu diabet zaharat 20% sunt copii și adolescenți cu diabet tip 1, iar 80% – persoane trecute de 40 de ani cu diabet de tip 2. Diabetul zaharat sporește mortalitatea de 2-5 ori în rândul persoanelor trecute de 50 ani și de 3-6 ori în rândul persoanelor cu vârsta de până la 40 de ani.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, către anul 2025, numărul diabeticilor în lume va constitui 380 milioane. În anul 2025, la nivel global, prevalența diabetului zaharat va atinge 10% și chiar 20% în anumite grupe de populație cu factori de risc.

Diabetul zaharat este o boală metabolică cronică provocată de un deficit relativ sau absolut de insulină – un hormon anabolic care determină incapacitatea organismului de a utiliza glucidele ca sursă de energie. Factorii de risc ai diabetului zaharat sunt: ereditatea, modul sedentar de viaţă, hipertensiunea arterială, obezitatea, bolile cardiovasculare.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Fabricanții de ciocolate, pâine și bere își măsoară astăzi glicemia în sânge Reviewed by on . Angajaţii a trei întreprinderi, personalul unei rețele de supermarketuri din capitală, dar şi vizitatorii acestora își măsoară astăzi, gratuit, nivelul de glice Angajaţii a trei întreprinderi, personalul unei rețele de supermarketuri din capitală, dar şi vizitatorii acestora își măsoară astăzi, gratuit, nivelul de glice Rating: 0
[kml_flashembed movie="/wp-content/uploads/2014/05/bann_728_90.swf" height="90" width="728" /]
scroll to top