27 iulie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2016 nu se va mări
Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2016 nu se va mări

Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2016 nu se va mări

23 octombrie 2015, 10:53

În anul 2016 prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă procentuală nu se va mări și va rămâne la nivelul de 9% ca și în anul curent. Aceasta este prevederea de bază a proiectului de lege privind fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2016.

În același timp, prima de asigurare în sumă fixă, achitată de proprietarii de terenuri agricole, arendași și arendatori, proprietari de întreprinderi individuale și patentă de întreprinzători, notari publici, avocați neangajați, executori judecătorești și alte persoane fizice neangajate care nu sunt asigurate de stat, va fi în creștere datorită majorării estimate a salariului mediu nominal pe republică. Acesta va constitui 5 319 lei, cu 1 263 lei mai mult comparativ cu anii 2015 și 2014, când prima de asigurare în sumă fixă a rămas la același nivel (4 056 lei).

În anul 2016 vor fi păstrate cotele de reducere a primelor de asigurare medicală în primele 3 luni de la data intrării în vigoare a legii FAOAM. Ca urmare, de reducerea de 50% vor beneficia majoritatea categoriilor obligate să se asigure în mod individual, iar de 75% – doar proprietarii de terenuri agricole.

În proiectul de lege nu este specificat expres dacă notarii publici, avocații neangajați și executorii judecătorești vor beneficia de reducerea de 50% ori vor trebui să achite prima în sumă fixă integral. Pe 15 octombrie curent, la avizul pozitiv al Ministerului Sănătății, după ce perioada de achitare a primei expirase pe 28 iulie, a fost aprobată modificarea legii FAOAM pentru anul 2015 care prevedea ca respectivele categorii să nu mai beneficieze de reducerea de 50% la achitarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Proiectul de lege al FAOAM pentru anul 2016, elaborat de Ministerul Sănătății și Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) este pus în dezbatere publică timp de 20 de zile, până pe 10 noiembrie 2015.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2016 nu se va mări Reviewed by on . În anul 2016 prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă procentuală nu se va mări și va rămâne la nivelul de 9% ca și în anul curent. Aceasta În anul 2016 prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă procentuală nu se va mări și va rămâne la nivelul de 9% ca și în anul curent. Aceasta Rating: 0
scroll to top