3 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Rujeola atacă Europa! Moldova – o insulă neatinsă de boală
Rujeola atacă Europa! Moldova – o insulă neatinsă de boală

Rujeola atacă Europa! Moldova – o insulă neatinsă de boală

2 martie 2015, 12:33

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarma după ce în Europa au fost raportate peste 22 000 de cazuri de rujeolă în 2014-2015.

Europa și SUA au cunoscut o creștere enormă a cazurilor de rujeolă, iar în topul țărilor cu cei mai mulți bolnavi se numără Rusia și Italia. Numărul mare de îmbolnăviri a fost cauzat de faptul că, în ultimul timp, tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii, asta chiar dacă rujeola poate fi prevenită doar prin imunizare.

„Când ne gândim că în ultimii 20 de ani am văzut o descreștere cu 96% a cazurilor de rujeolă în Europa și că suntem la doar un pas de eradicarea bolii, cifrele noi ne îngrozesc. Trebuie să răspundem imediat și să completăm golurile în procesul de imunizare”, a spus directorul biroului regional european al OMS, Zsuzsanna Jakab. „Este inacceptabil ca, după 50 de ani de eforturi pentru crearea vaccinurilor accesibile și sigure, rujeola să continue să ne coste vieți, bani și timp”, a adăugat Jakab.

Republica Moldova pare fi o insulă neatinsă printre statele europene afectate de rujeolă. În municipiul Chişinău nu s-au înregistrat cazuri de rujeolă încă din anul 2008, iar în țară – din 2012.  Medicii moldoveni regretă însă că, din an în an, se micşorează nivelul de imunizare cu vaccinul anti-rujeolă. În ultimii ani acest indicator este sub 95%, iar faptul că moldovenii migrează în țările afectate, sporește riscul importării cazurilor de rujeolă şi îmbolnăvire preponderent în rândul persoanelor nevaccinate.

Rujeola este o infecţie acută, provocată de un virus şi este extrem de contagioasă. Se transmite de la persoana bolnavă pe cale aeriană, prin tuse sau strănut. Bolnavul de rujeolă este contagios cu 1-2 zile înainte şi 5-10 zile după apariţia erupţiilor. Boala decurge mai sever la copiii mici şi la persoanele de peste 20 ani. În Republica Moldova, vaccinarea împotriva rujeolei se face la vârsta de 12 luni, cu revaccinarea ulterioară la vârsta de 6 – 7 ani şi 14 – 15 ani.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Rujeola atacă Europa! Moldova – o insulă neatinsă de boală Reviewed by on . Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarma după ce în Europa au fost raportate peste 22 000 de cazuri de rujeolă în 2014-2015. Europa și SUA au Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarma după ce în Europa au fost raportate peste 22 000 de cazuri de rujeolă în 2014-2015. Europa și SUA au Rating: 0
scroll to top