17 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » CNAM avertizează, cazul avocatei Gășițoi nu este unul aplicabil tuturor
CNAM avertizează, cazul avocatei Gășițoi nu este unul aplicabil tuturor

CNAM avertizează, cazul avocatei Gășițoi nu este unul aplicabil tuturor

7 decembrie 2015, 13:28

Recent, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a fost ținta unei campanii media vizând un proces pierdut în fața unei doamne avocat, care a invocat că acțiunile CNAM privind condiţiile de activare a poliței medicale au fost ilegale.

Eronat, în presa se vorbește despre un precedent. Într-o declarație acordată în exclusivitate pentru MedNews, șefa Direcției Relații cu Beneficiarii a CNAM, Iuliana Garam explică faptul că exemplul doamnei avocat nu este unul relevant pentru celelalte categorii de asigurați medical.

Potrivit șefei Direcției Relații cu Beneficiarii a CNAM, cazul doamnei avocat, Violeta Gașițoi este unul particular, ea făcând parte dintr-o categorie distinctă de beneficiari al sistemului de asigurare medicală obligatorie. Totodată, prevederile privind activarea poliței medicale invocate de doamna în proces au fost modificate ulterior momentului declanșării acțiunii în instanță, deci argumentele cu care a câștigat procesul nu mai sunt valabile.

În cele ce urmează, vă prezentăm punctul de vedere al CNAM, expus de către șefa Direcției Relații cu Beneficiarii.

„CNAM vine cu precizări și se adresează către toate categoriile de plătitori de prime în sumă fixă pentru a nu permite dezinformarea în masă a beneficiarilor sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală.

  1. Avocații neangajați, notarii publici, executorii judecătorești sunt o categorie de plătitori în sumă fixă a primei, pentru de a le fi activată polița medicală, potrivit articolului 17¹ al Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea unor acte normative nr. 1015 din 05.09.2006, sunt obligați să prezinte, personal sau prin scrisoare recomandată (fax, email, ori prezentarea personală la ghișeul autorității, nota explicativă a CNAM), la agenţia teritorială a CNAM, dovada achitării primei de asigurare în sumă fixă pentru anul respectiv de gestiune.
  2. Pentru toate celelalte categorii care se asigură în mod individual (fondatorii de întreprinderi individuale, arendaşii, arendatorii şi alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern), poliţa medicală este activată din data efectuării plăţii, dacă aceasta este și în termenul de trei luni din momentul intrării în vigoare a Legii fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul respectiv de gestiune.
  3. Dacă este depăşit termenul de achitare a primei, activarea poliţei are loc după expirarea a şapte zile calendaristice din momentul efectuării plăţii.
  4. Pentru fondatorii de întreprinderi individuale, arendaşii, arendatorii şi alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, actele normative prevăd reduceri de 50% din suma integrală a primei în sumă fixă, dacă prima este achitată într-o singură tranșă în perioada de trei luni de la data intrării în vigoare a legii fondurilor de asigurare obligatorie de asigurare medicală.
  5. Pentru proprietarii de teren agricol sunt prevăzute 75% de reduceri, dacă prima este achitată într-o singură tranșă în perioada de trei luni de la data intrării în vigoare a legii fondurilor de asigurare obligatorie de asigurare medicală.”

Totodată, șefa Direcției Relații cu Beneficiarii, Iuliana Garam a precizat că termenele de valabilitate a reducerilor pentru categoriile care se bucură de reduceri, sunt  comunicate anual în cadrul campaniilor de informare a CNAM.

Potrivit viziunii Companiei, sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală este un mecanism al statului de finanţare a sistemului de sănătate. Scopul acestuia este de a oferi cetăţenilor acces la serviciile medicale pe teritoriul ţării, în baza principiului de solidaritate. Menţionăm că acesta funcţionează, la fel ca în toate ţările dezvoltate, când cetăţenii bogaţi plătesc primele de asigurare pentru cei săraci, cei sănătoşi pentru cei bolnavi şi cei tineri pentru cei bătrâni.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
CNAM avertizează, cazul avocatei Gășițoi nu este unul aplicabil tuturor Reviewed by on . Recent, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a fost ținta unei campanii media vizând un proces pierdut în fața unei doamne avocat, care a invocat Recent, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a fost ținta unei campanii media vizând un proces pierdut în fața unei doamne avocat, care a invocat Rating: 0
scroll to top