18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » CNAM și Eesti Haigekassa vor colabora mai intens

CNAM și Eesti Haigekassa vor colabora mai intens

6 octombrie 2014, 16:19

Compania Națională de Asigurări în Medicină a semnat astăzi un acord de colaborare cu Fondul de Asigurări în Medicină din Estonia – Eesti Haigekassa. Documentul prevede dezvoltarea și fortificarea colaborării în domeniul sistemului de finanțare în sănătate și al asigurării obligatorii de asistență medicală. Vor fi intensificate relațiile de colaborare în sistemul de management al performanței, prognoza financiară, cumpărarea activă și stabilirea prețurilor pentru serviciile medicale.Acest act este o continuare a Acordului de colaborare semnat acum doi ani cu partea estoniană.

„El vine ca o desfășurare suplimentară a Acordului precedent. Nu putem să spunem că negăm acordul precedent și implementăm un nou acord. Dimpotrivă, este o dezvoltare a acordului precedent și această dezvoltare se focusează pe câteva aspecte de bază: procesele interne de funcționare a caselor de asigurări în sănătate din spațiul european, utilizarea acestor standarde pentru țara noastră. Al doilea moment ține de îmbunătățirea mecanismelor de plată bazate pe performanță, tehnologiile informaționale și, în ansamblu, dezvoltarea strategică instituțională a Haigekassa și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină”, a menționat  Mircea Buga, directorul general al CNAM

„Pentru noi este important ca satisfacția să crească datorită funcționalității mai bune a Companiei. În plus, mecanismele de plată, bazate pe performanță vor duce la îmbunătățirea calității serviciilor medicale și, evident, pacienții vor simți ulterior efectele acestei colaborări cu colegii din Estonia”, a adăugat Mircea Buga.

Președintele Consiliului de administrație al Eesti Haigekassa, Tanel Ross, a punctat diferențele dintre cele două sisteme de finanșare în sănătate ale Moldovei și Estoniei.

„Prin simplul motiv că noi facem schimb de experiență, acest lucru ne ajută să ne dezvoltăm Companiile de Asigurări. Mai ales că în Republica Moldova organigrama CNAM este total diferită de cea a Estoniei și aceasta ne ajută să dezvoltăm asigurarea universală. Linia verde a Companiei în Moldova are mult mai multe funcții decât cea din Estonia. Un alt avantaj este interacțiunea sistemelor informaționale dintre CNAM și Haigekassa”, a menționat Tanel Ross.

„Republica Moldova servește ca un model pentru alte state care sunt în pregătire pentru implementarea sistemului de asigurare obligatorie medicală. Noi ne învățăm de la estonieni, iar alții se învață de la noi. Deci, până la urmă avem o trecere bună”, a mai spus Mircea Buga.

Acordul de colaborare este încheiat pe o perioadă nedeterminată și urmează să intre în vigoare pe 12 noiembrie 2015. Republica Moldova are semnat un asemenea acord cu Lituania, iar cu România este în curs de pregătire.

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
CNAM și Eesti Haigekassa vor colabora mai intens Reviewed by on . Compania Națională de Asigurări în Medicină a semnat astăzi un acord de colaborare cu Fondul de Asigurări în Medicină din Estonia - Eesti Haigekassa. Documentul Compania Națională de Asigurări în Medicină a semnat astăzi un acord de colaborare cu Fondul de Asigurări în Medicină din Estonia - Eesti Haigekassa. Documentul Rating: 0
scroll to top