16 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Cuvinte de mulțumire și recunoștință au fost rostite și cântate pentru USMF
Cuvinte de mulțumire și recunoștință au fost rostite și cântate pentru USMF

Cuvinte de mulțumire și recunoștință au fost rostite și cântate pentru USMF

9 octombrie 2015, 8:40

Glorie și recunoștință, cele mai alese cuvinte de mulțumire au fost cântate și rostite la festivitatea solemnă dedicată aniversării de 70 de ani de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”. Medici practicieni, rezidenți, studenți, corpul didactic, academic din țară și de peste hotarele ei, parteneri de dezvoltare și oficiali ai Republici Moldova au creat și participat la atmosfera fastuoasă a sărbătorii USMF din 8 octombrie 2015.

Ion Ababii, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” a fost cel care a deschis festivitatea cu un discurs în care a punctat momentele de glorie din istoria Universității și a amintit personalitățile ilustre care au format-o. El a vorbit cu mândrie despre cei peste 40 de mii de absolvenți ai Alma Mater: „Tot ce s-a realizat în învățământul superior medical pe parcursul a șapte decenii de activitate este rezultatul unei munci perseverente, enorme și a spiritului de sacrificiu a mai multor generații de angajați și absolvenți ai Universității (…) În pofida dificultăților, Domniile lor au întreținut verticalitatea funcțională a sistemului național de sănătate, au păstrat și îmbogățit imaginea Alma Mater, fapt pentru care merită cele mai alese cuvinte de mulțumire și profundă recunoștință”.

Rectorul a trecut în revistă și proiectele de perspectivă a USMF „Nicolae Testemițanu”. Printre acestea, a fost menționată necesitatea de a crea Spitalul universitar pentru instruirea studenților, angajarea rezidenților, perfecționarea medicilor.

Cu ocazia jubileului de 70 de ani ai USMF, secretarul general al aparatului Președintelui Republicii Moldova, Ion Păduraru i-a transmis rectorului Ion Ababii cea mai înaltă distincție a statului, medalia Ordinul Republicii. Distincția a fost conferită Universității prin decretul Președintelui Republicii Moldova.

Muzica clasică, aplauzele și imnurile au colorat atmosfera solemnă și de elogiere a meritelor liderului universitar din Republica Moldova – USMF „Nicolae Testemițanu”. Invitații care au ținut discursuri au venit cu un laudazzio pentru contribuția Universității la edificarea sistemului de sănătate național și la recunoașterea performanțelor învățământului universitar medical la nivel regional și internațional.

Din numele Guvernului Republicii Moldova, Prim-ministrul, Valeriu Streleț a înmânat diplomele Guvernului, de grad 1, 2, 3 pentru zeci de savanți, profesori și angajați ai USMF. În discursul său, Premierul a amintit că domeniul sănătății este primul în care au fost lansate și implementate reforme de anvergură. Streleț s-a arătat dispus sa contribuie la crearea Spitalului universitar. „O să rog colegii din Ministerul Sănătății, dar și pe mult stimatul rector, academician, Ababii să revină în cel mai scurt timp cu o propunere, în acest sens, pentru a depăși impedimentele de ordin legislativ și financiar”, a spus Prim-ministrul.

Și președintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Vladimir Hotineanu a spus doar cuvinte de laudă la adresa USMF, el a fost unicul care a subliniat în discursul său contribuția Universității la conștientizarea valorilor naționale: „Deșteptarea națională a țării noastre a început în anii 60, nu a început în anii 80, și a început în USMF! Atunci, doi oameni de stat – Nicolae Testemițanu, ministru și Vasile Anestiade, rector – au fost responsabili de a iniția învățământul în limba română, în unica universitate de pe atunci în republică”.

După discursul emoționant al profesorului Vladimir Hotineanu, în scenă a fost invitată ministra Sănătății, Ruxanda Glavan. Șefa sistemului de Sănătate al Republicii Moldova a avut un mesaj dedicat în special dascălilor și celor care au construit și educat generații de profesioniști în sănătate: „Resursele umane care au fost educate și crescute la USMF rămân tezaurul de bază al sistemului de sănătate. Mă închin vouă, celor care ați reușit în perioade destul de complicate să rămâneți cu o poziție verticală, să dați dovadă de curaj și să transmiteți tinerelor generații tot ce înseamnă dragostea, responsabilitatea și munca zilnică în folosul cetățenilor”. În fața celor prezenți, ministra Sănătății a promis că în cel mai scurt timp va fi posibilă crearea Spitalului universitar: „Îmi asum acest angajament ca împreună cu corpul academic al USMF, sub conducerea rectorului Universității, Ion Ababii, în cel mai scut timp, să identificăm care va fi acea instituție care va avea onorabila, dar și importanta misiune de a deveni Spital universitar”.

Printre oficialii care au mai avut de rostit discursuri de recunoștință, de decernat medalii și acordat diplome de merit USMF „Nicolae Testemițanu” au fost: Președintele Academiei, Gheorghe Duca, ministra Învățământului, Corina Fusu, ministrul adjunct al Ministerului Tineretului și Sportului, Andrei Spînu.

În cadrul ceremoniei solemne din 8 octombrie 2015 au fost decernate trei medalii și zeci de diplome corpului profesoral, cadrelor didactice, administrației Alma Mater a medicinei autohtone.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Cuvinte de mulțumire și recunoștință au fost rostite și cântate pentru USMF Reviewed by on . Glorie și recunoștință, cele mai alese cuvinte de mulțumire au fost cântate și rostite la festivitatea solemnă dedicată aniversării de 70 de ani de la fondarea Glorie și recunoștință, cele mai alese cuvinte de mulțumire au fost cântate și rostite la festivitatea solemnă dedicată aniversării de 70 de ani de la fondarea Rating: 0
scroll to top