11 noiembrie 2014

Acasă » Știri » Facultatea de Farmacie a USMF a împlinit 50 de ani
Facultatea de Farmacie a USMF a împlinit 50 de ani

Facultatea de Farmacie a USMF a împlinit 50 de ani

31 octombrie 2014, 13:08

Facultatea de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” împlinește astăzi 50 de ani de la fondare. În această perioadă aici și-au făcut studiile peste 3800 de farmaciști, inclusiv 452 de peste hotare, informează MedNews.

Facultatea de Farmacie a fost formată în anul 1964. Inițial, ea a fost parte componentă a Facultăţii de Stomatologie, iar ulterior a fost separată. Catedrele facultăţii şi farmacia universitară dispun de o bună bază tehnico-materială, fiind dotate cu instalaţii şi aparataj modern, destinat procesului de studii şi cercetărilor ştiinţifice.

Tot astăzi se împlinesc 80 de ani de la nașterea decanului Facultății de Farmacie, Vasile Procopișin, care a stat în fruntea decanatului timp de 37 de ani. La evenimentul festiv dedicat celor două aniversări au fost prezenți invitați din România, Ucraina și Rusia. Totodată, în cadrul evenimentului festiv au fost distinși cu diplome o serie de colaboratori ai Facultății.

„Facultatea de Farmacie, prima a implementat modulul didactic al sistemului informațional de management universitar. Pe parcursul anilor, aici au fost susținute 45 de teze de doctor în științe farmaceutice și nouă teze de doctor habilitat. Din componența facultății fac parte Centrul farmaceutic universitar „Vasile Procopișin”, Centrul științific de cultivare a plantelor medicinale, Centrul științific al medicamentului care contribuie la formarea teoretică și practică a farmaciștirlor”, a menționat Olga Cerneţchi, prorector al USMF.

„În anul 1993 a fost votată Legea cu privire la activitatea farmaceutică, cu doi ani mai târziu fiind votată și Legea cu privire la ocrotirea sănătății. Acest lucru demonstrează cât este de important domeniul dumneavoastră de activitate și cât de mult acesta contrivuie la menținerea sănătății populației”, a menționat vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici.

„Farmaciștii sunt parte componentă a sistemului sănătății, fără aceștia nu se poate efectua tratamentul pacienților noștri. Mai mult ca atât, farmaciștii se bucură de o popularitate și încredere foarte mare din partea populației. Deseori pacienții merg la farmacie și după un sfat, o consultație”, a menționat Secretarul de Stat al  Ministerul Sănătății, Nicolae Jelamschi.

Decanul Facultății de Farmacie, Nicolae Ciobanu, a trecut în revistă cele mai importante realizări atinse pe parcursul celor 50 de ani de activitate, cele mai importante personalități care au stat la baza formării facultății și menținerii prestigiului acesteia. „Toate obiectivele trasate au drept scop informarea și perfecționarea continuă a învățământului farmaceutic superior, ceea ce ne va permite asigurarea specialiștilor cu noi competențe și abilități absolut necesare pentru a defini conceptul modern de farmacist de șapte stele”, a adăugat decanul.

Facultatea de Farmacie menține relații de colaborare cu profesori și specialiști în domeniul farmaceutic din Europa, Asia și America. Există un parteneriat de colaborare cu profesorii facultăților de farmacie din România și Polonia. Facultatea este membru al Asociaţiei Facultăţilor de Farmacie din Europa.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Facultatea de Farmacie a USMF a împlinit 50 de ani Reviewed by on . Facultatea de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” împlinește astăzi 50 de ani de la fondare. În această perioadă aici Facultatea de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” împlinește astăzi 50 de ani de la fondare. În această perioadă aici Rating: 0
scroll to top