11 noiembrie 2014

Acasă » Știri » Svetlana Cotelea: „Fiecare a treia persoană din Republica Moldova este supusă la trei factori de risc”
Svetlana Cotelea: „Fiecare a treia persoană din Republica Moldova este supusă la trei factori de risc”

Svetlana Cotelea: „Fiecare a treia persoană din Republica Moldova este supusă la trei factori de risc”

Află cum poți să-i eviți în ziua sănătății la Chișinău

26 octombrie 2014, 17:04

Târgul BioFest – ziua sănătății la Chișinău i-a adunat pe sute de locuitori și oaspeți ai Capitalei pentru a practica modul sănătos de viață, informează MedNews. „Este un eveniment care vine în suportul fiecăruia dintre cei prezenți pentru a ne informa și automatiza niște reguli foarte simple de comportament sănătos. Mesajele activităților de astăzi reflectă regulile care țin de alimentația sănătoasă, activitatea fizică, adresarea la medicul de familie în scop profilactic, managementul stresului, renunțarea la deprinderile nocive, igiena personală”, a spus la deschiderea târgului viceministrul sănătății, medic-şef sanitar de stat al Republicii Moldova, Svetlana Cotelea.

Viceministrul sănătății i-a îndemnat pe cei prezenți să-și verifice factorii de risc, chiar în cadrul BioFest, unde au participat medici de la instituțiile medico-sanitare publice și private, oferind servicii gratuite de screening pentru măsurarea glicemiei în sânge și a tensiunii arteriale. „Medicii sunt cei care vă pot măsura factorii de risc și vă pot ajuta în efortul fiecăruia de a menține ori îmbunătăți modul de viață. Un studiu efectuat pe parcursul anului 2014 arată că fiecare a treia persoană din Republica Moldova se confruntă cu trei factori de risc printre care: consumul de alcool, de tutun, tensiunea arterială, glicemia ori zahărul în sânge, modul de alimentație”, a subliniat Svetlana Cotelea.

Organizatorul evenimentului, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), reprezentată de vicedirectorul, Diana Grosu-Axenti a ținut să menționeze: „BioFest este la a patra ediție. În acest an, am avut zilele sănătății în premieră la Cahul, Edineț și CNAM își dorește ca aceasta să devină o  tradiție nu doar o singură zi în an, ci în fiecare zi acasă, în familie, în comportamentul personal al fiecăruia”.

„Nu este deloc întâmplător că azi e ziua sănătății când trecem la ora de iarnă, la care trebuie să ne adaptăm tocmai prin respectarea mesajelor Campaniei de promovare a modului sănătos de viață din care face parte BioFest”, a spus directorul Centrul de Sănătate Publică (CSP) din municipiul Chișinău, Luminița Suveică.  CSP este partenerul fidel al CNAM în organizarea zilei sănătății din cadrul Campaniei „Spune DA pentru sănătatea TA!”.

Asociaţia Obştească Centrul Strategii şi Politici de Sănătate a repartizat materiale informative oamenilor veniți la eveniment cu mesajele Campaniei. „Informarea stă la baza promovării modului sănătos de viață. Efectele acesteia în societate sunt sigure, dar se produc în timp, cel devreme în cinci ani. La a patra ediție a evenimentului se simte o schimbare frumoasă în societate. E deja cu mult mai multă lume care se îngrijește de sănătate personală”, susține  președintele Centrului,  Inga Pasecinic.

În acest an, evenimentul BioFest din cadrul Campaniei pentru promovarea modului sănătos de viață „Spune DA pentru sănătatea TA!” a avut un concept integru în care s-au încadrat atât târgul de alimente sănătoase  cât și activitățile sportive fizice, jocurile intelectuale, serviciile medicale consultative gratuite, concertul de muzică sănătoasă. Partenerii BioFest-ului au fost instituțiile medico-sanitare publice și private, ONG-urile de profil medical, Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, Consiliul Național al Copiilor, agenți economici, grupuri de artiști profesioniști și amatori de copii și adulți.

Pentru MedNews: Lilia Onea

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Svetlana Cotelea: „Fiecare a treia persoană din Republica Moldova este supusă la trei factori de risc” Reviewed by on . Târgul BioFest - ziua sănătății la Chișinău i-a adunat pe sute de locuitori și oaspeți ai Capitalei pentru a practica modul sănătos de viață, informează MedNews Târgul BioFest - ziua sănătății la Chișinău i-a adunat pe sute de locuitori și oaspeți ai Capitalei pentru a practica modul sănătos de viață, informează MedNews Rating: 0
scroll to top