3 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » IMPORTANT! Iată procedura de recuperare a banilor de la instituțiile medicale!
IMPORTANT! Iată procedura de recuperare a banilor de la instituțiile medicale!

IMPORTANT! Iată procedura de recuperare a banilor de la instituțiile medicale!

20 februarie 2015, 16:01

Pentru a-și recupera banii cheltuiți pe medicamente în timpul crizei, pacienții trebuie să adreseze o cerere pe numele conducătorului instituției medicale, să prezinte bonul fiscal și „bonul de plată în regim special”. Procedura de recuperare a banilor a fost explicată de directorul adjunct al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Diana Grosu-Axenti, în cadrul emisiunii „Offline MedNews”.

Criza medicamentelor în instituțiile medicale a impus pacienții să cumpere medicamentele care trebuiau să fie asigurate de spitale. Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a încurajat pacienții să facă demersurile necesare pentru a-și recupera banii. Mulți, însă, nu cunosc care este procedura, iar Diana Grosu-Axenti a confirmat că se simte că mulți pacienți nu-și cunosc drepturile. „Este în interesul instituției medicale să restituie banii pacientului. În caz contrar, cazul va fi considerat ca fiind achitat parțial de către pacient și invalidat de CNAM”, a menționat funcționarul.

Potrivit ei, pentru a beneficia de compensarea cheltuielilor, pacienții trebuie să depună o cerere pe numele directorului instituției, să prezinte la casă bonul fiscal, factura fiscală și bonul de plată. „Conform legii contabilității, bonul de plată este insuficient pentru ca pacientul să-și recupereze banii. Pacientul trebuie să solicite la farmacie documentele enumerate, iar farmacia este obligată să le elibereze la cerere. În cazul persoanelor fizice, în acest caz se eliberează bonul de plată. Acest document este de culoare verde-albăstriu și în el sunt menționate datele vânzătorului, dar și datele cumpărătorului”, a explicat Diana Grosu-Axenti.

Chiar dacă suma care trebuie restituită de spital este mare, o limită pentru ea nu există. „Momentan nu există un plafon care să stabilească faptul că, de exemplu, pacientului nu i se întorc banii pentru un preparat care costă mai mult de 200 de lei. Toate medicamentele care sunt incluse în standardul de tratament trebuie să fie recompensate de spital, dacă aceste instituții nu au fost în măsură să asigure acele medicamente. Dar, pentru a proteja instituția din punct de vedere financiar, administrația trebuie să utilizeze cele mai econome și eficiente metode”, a precizat Grosu-Axenti.

De la începutul anului curent, conform informațiilor colectate de la instituțiile medicale, au fost înregistrate 33 de adresări din partea pacienților, fiind restituiți doar 7700 lei.

Anastasia Rusu, Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
IMPORTANT! Iată procedura de recuperare a banilor de la instituțiile medicale! Reviewed by on . Pentru a-și recupera banii cheltuiți pe medicamente în timpul crizei, pacienții trebuie să adreseze o cerere pe numele conducătorului instituției medicale, să p Pentru a-și recupera banii cheltuiți pe medicamente în timpul crizei, pacienții trebuie să adreseze o cerere pe numele conducătorului instituției medicale, să p Rating: 0
scroll to top