26 noiembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Pavel Filip: „Moldova sănătoasă – un subiect care mă preocupă și în care mă implic personal”
Pavel Filip: „Moldova sănătoasă – un subiect care mă preocupă și în care mă implic personal”

Pavel Filip: „Moldova sănătoasă – un subiect care mă preocupă și în care mă implic personal”

28 aprilie 2016, 21:23

Sănătatea a ajuns în topul priorităților raportate la 100 de zile de activitate a Guvernului Filip, chiar dacă domeniul se plasează pe locul 12 în lista priorităților din programul de activitate pentru anii 2016-2018. Joi, 28 aprilie, Premierul Pavel Filip a declarat că Sănătatea este subiectul care îl preocupă și în care se implică personal, promițând majorarea salariilor pentru lucrătorii medicali: „vreau să facem totul pentru a păstra în țară medicii și personalul medical auxiliar, să le îmbunătățim pas cu pas condițiile de muncă. De aceea, am pregătit creșterea cu 20% a salariilor lucrătorilor medicali din 1 iulie curent, proiect pentru care sunt deja planificate sursele bugetare necesare. Avem nevoie de personal medical profesionist pentru a trăi într-o Moldovă sănătoasă – un subiect care mă preocupă și în care mă implic personal”.

Noutatea despre majorarea în anul curent a salariilor în sectorul de Sănătate a mai fost vociferată anterior, însă de un alt reprezentat al actualului Executiv. În septembrie 2015, ministra Sănătății, la întrunirea cu sindicaliștii din ramură, promitea majorarea lefurilor, iar ulterior, în februarie 2016, Ruxanda Glavan concretizase termenii și rata de creștere a salariilor cu până la 20%, de la 1 aprilie, odată cu schimbarea formulei de salarizare. Așa cum noua formulă de salarizare a lucrătorilor medicali „axată pe performanța individuală” nu a fost agreată de comunitatea medicală, intenția nu s-a realizat nici pe pe 1 aprilie. În același timp, majorarea salariilor nu a fost posibilă nici din motiv că legea fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2016 în care să fie trecute cheltuielile în acest scop nu a fost încă aprobată.

Dacă nu salariul, atunci medicamentele

De altă parte, la 100 de zile de mandat, Guvernul pe bună dreptate s-a putut lăuda cu simplificarea procedurii de autorizare a medicamentelor înregistrate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), statele din Spațiul Economic European, Elveția, SUA, Canada, Japonia, Australia. Acțiunea a fost executată pe 8 aprilie, conform Planului de acțiuni al Guvernului în domeniul medicamentelor.

Pentru a spori accesul populației la medicamente de calitate, Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că Guvernul a întreprins „câteva măsuri ferme și în ceea ce privește abuzurile furnizorilor de medicamente, dar și acțiunile unor speculanți din acest domeniu”, însă fără ca să detalieze impactul măsurabil al acțiunilor. Demnitarul doar a întărit intenția Executivului de a opri abuzurile furnizorilor de medicamente, amintind de pârghiile care îi stau la dispoziție „prin reglementări și acțiuni administrative, dar dacă acest lucru nu-i va determina sa termine cu specula, îi vom da pe mâna organelor de anchetă, să-i oprească legea”.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Pavel Filip: „Moldova sănătoasă – un subiect care mă preocupă și în care mă implic personal” Reviewed by on . Sănătatea a ajuns în topul priorităților raportate la 100 de zile de activitate a Guvernului Filip, chiar dacă domeniul se plasează pe locul 12 în lista priorit Sănătatea a ajuns în topul priorităților raportate la 100 de zile de activitate a Guvernului Filip, chiar dacă domeniul se plasează pe locul 12 în lista priorit Rating: 0
scroll to top