18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Moldovenii sunt chemați la vigilență în caz de Zika

Eroare în baza de date WordPress: [You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near ') ORDER BY menu_order ASC' at line 3]
SELECT ID FROM wp3_posts WHERE post_type = 'attachment' AND ID in () ORDER BY menu_order ASC

Moldovenii sunt chemați la vigilență în caz de Zika

15 februarie 2016, 15:54

Moldovenii care călătoresc în țările afectate de virusul Zika și prezintă simptome compatibile cu infecția, în decurs de trei săptămâni de la revenire în țară, sunt chemați de CNSP să se adreseze în unitățile medicale. Potrivit unui comunicat de presă emis de instituție, persoanele trebuie să specifice că au călătorit recent în una din zonele afectate de noul virus.

Reamintim că pe 5 februarie 2016, OMS a declarat stare de urgență de sănătate publică la nivel internațional odată cu înregistrarea focarului de microcefalie și alte tulburări neurologice,raportate în Brazilia.

Infecția cu virusul Zika este răspândită preponderent în 36 țări din America de Sud, Africa, Asia și Pacific. Cazuri importate de Zika, fără transmitere autohtonă a virusului sunt raportate și în pe continentul european în: Austria, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Portugalia, Olanda, Spania, Suedia și Marea Britanie.

Zika este o boală infecțioasă virală, transmisă prin înțepătura țânțarilor ce se întâlnesc preponderent în regiunile tropicale. Potrivit OMS, perioada de incubație a virusului variază între 3-12 zile după înțepătura țânțarului infectat. Principalele simptome sunt erupția maculară sau papulară, ce apare inițial pe față, apoi pe tot corpul, febră moderată, dureri în mușchi, articulații, cefalee, conjunctivită. În 60 – 80% din cazuri, boală evoluează asimptomatic.

Medicii în sănătate publică avertizează călătorii să folosească, afară și în încăperi, măsuri de protecție personală împotriva înțepăturilor de țânțari. În intervalul maxim de activitate al țânțarilor care transportă infecția, de la răsăritul soarelui și până la apus, este recomandată purtarea pantalonilor lungi, a bluzelor și cămășilor cu mânecă lungă, folosirea substanțelor repelente. Perioada de repaus ori somn este recomandată în spațiile prevăzute cu aer condiționat sau cu mijloace de protecție mecanică – folosirea plaselor de pat pentru țânțari.

Deși Comitetul de Urgență al OMS a găsit o relație cauzală foarte probabilă între infecția cu Zika a gravidei în timpul sarcinii și microcefalia fătului, deocamdată legătura nu a fost dovedită științific, iar experții susțin necesitatea eforturilor internaționale pentru a investiga și înțelege mai bine această relație.

Pentru că nu exista tratament specific sau vaccin pentru anti-Zika, strategia OMS de prevenire și control la nivel mondial al virului se bazează pe: supraveghere, activități de răspuns și cercetare.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Moldovenii sunt chemați la vigilență în caz de Zika Reviewed by on . Moldovenii care călătoresc în țările afectate de virusul Zika și prezintă simptome compatibile cu infecția, în decurs de trei săptămâni de la revenire în țară, Moldovenii care călătoresc în țările afectate de virusul Zika și prezintă simptome compatibile cu infecția, în decurs de trei săptămâni de la revenire în țară, Rating: 0
scroll to top