21 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » Tratamentul la Institutul Oncologic sau de ce moldovenii luptă cu cancerul peste hotarele țării
Tratamentul la Institutul Oncologic sau de ce moldovenii luptă cu cancerul peste hotarele țării

Tratamentul la Institutul Oncologic sau de ce moldovenii luptă cu cancerul peste hotarele țării

11 februarie 2016, 13:21

Săptămâna trecută, din punct de vedere medical, Republica Moldova a fost marcată de evenimentele dedicate Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului. Începând cu acest an și până în 2018, lupta împotriva cancerului va avea sloganul „Eu pot. Noi putem să învingem cancerul”. MedNews s-a interesat de la directorul Institutului Oncologic (IO), Victor Cernat despre cum este implementat sloganul Zilei de luptă împotriva cancerului în activitatea unicei instituții medicale din țară cu acest profil, care sunt metodele de tratament implementate acum în republică și de ce moldovenii pleacă pese hotare pentru a lupta cu a doua cauză a mortalității din țară.

MedNews: Ce înseamnă pentru IO acest slogan al Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului?

Victor Cernat: Am să recurg pentru comentariu la evenimentul din decembrie 2015, când la Colegiul Ministerului Sănătății a fost aprobat proiectul Programului național de control al cancerului pentru anii 2016-2025 și Planul de acțiuni pentru 2016-2020. Un document ajustat la standardele europene, elaborat pe parcursul unui an și jumătate de către specialiștii IO, CNAM, CNSP, Ministerul Sănătății, Academiei de Științe și OMS. Documentul prevede cinci compartimente de acțiuni în lupta cu cancerul: profilaxia primară și secundară, diagnosticul, tratamentul, îngrijirile paliative și cercetările științifice. Dar cel mai valoros, important și costisitor compartiment pentru pacientul nostru cred că astăzi este tratamentul. Pe pacient nu îl interesează stadiul bolii întâi, doi sau trei, pacientul cere să fie tratat chiar dacă este în stadiul patru al bolii și de acest aspect suntem interesați noi, medicii pentru a învinge cancerul, aplicând tratamentul complex și țintit.

MedNews: Care sunt tipurile de tratament oncologic în cadrul IO și de ce resurse umane dispuneți?

Victor Cernat: La IO avem concentrate toate tipurile de tratament existente în republică.  Aplicăm complementar ori unitar tratamentele chirurgical, chimioterapic, radioterapetic, hormonoterapic, imunoterapic, metodele fizice de tratament și hematologic. În total, de aceste tratamente răspund 320 de medici oncologi.

MedNews:  Ce metode de tratament chirurgical sunt aplicate la IO?

Victor Cernat: Din metodele de tratament în chirurgie se efectuează practic toate tipurile clasice de operaţii după localizările tumorilor. Astfel, secțiile chirurgicale sunt înalt specializate, ele se ocupă de chirurgia unei tumori sau mai multor tumori ale unui organ, este vorba de: urologie, ginecologie, mamologie, gastrologie, proctologie, piele și melanom, dar și chirurgia pediatrică. De curând am implementat metoda endoscopică, mini-invazivă în chirurgia abdominală. Realizăm la scară largă chirurgia endoscopică și în tratamentele maladiilor hematologice când este vorba de extirparea splinei. Am efectuat câteva operații în tratamentul tumorilor maligne ale sigmei, a colonului, a glandei tiroide.

De trei ani, la IO se operează în onco-gastrologie, utilizând metoda de rezecție hepatică în afecțiunile secundare ale ficatului, adică la etapa de metastazare.

În chirurgia toracică aplicăm tratamentul endoscopic al tumorilor mediastinale, iar în onco-urologie – plastiile vezicii urinare.

Recent, colegul nostru Dr. Ureche a susținut științific o nouă metodă de tratament chirurgical care vizează tratamentul și protezarea glandei mamare unimomentan, prin  mastectomie, cu plastia endo-chirurgicală. Adică într-o singură intervenție chirurgicală este făcută operația și este modelat sânul cu țesuturi proprii ale organismului, și nu implanturi. Operația este mai costisitoare ca în cazul plastiei exo-chirurgicale a glandei mamare, dar calitatea vieții pentru paciente este mai bună. Costul operației pe care sperăm să o aplicăm cât de curând va fi acoperit de polița medicală.

MedNews: Câte procente de bolnavi sunt tratați doar prin folosirea chirurgiei ca metodă de tratament, fără a mai apela la tratamentul complementar al chimio, radio, hormono – terapeutic?

Victor Cernat: În mediu putem vorbi de 20-25%. Tradițional, tratamentul chirurgical este cel mai eficient în stadiile întâi și doi de dezvoltare a cancerului. Dar chiar și așa, cel mai eficient tratament oncologic este cel complementar, când sunt folosite și tratamentele  chimeo, radio, hormono – terapeutice.

MedNews: Ce capacități sunt în tratamentul chimioterapic? În afară de tratamentul chimioterapic în staționar și ambulatoriu, sunt prestate servicii de chimioterapie la domiciliu pentru comoditatea pacienților, bunăoară, ca în România?

Victor Cernat: Momentan, avem trei secții de staționar de chimioterapie, un staționar de zi în policlinica IO și la Bălți, câte o secție pediatrică și de hematologie pediatrică şi patru secţii de hematologie pentru adulţi. Tratamentul chimioterapic în staționar este cel mai scump. Pentru a micșora costurile, în Spania, bunăoară , sunt organizate staționare de zi cu un serviciu care transportă dus-întors pacienții pentru trei –  patru ore de chimioterapie și două – trei ore de monitorizare. Noi încă nu am atins aceste performanțe în deservire, pacienții noștri se deplasează singuri pentru a le fi acordate serviciile chimioterapice în ambulatoriu și staționar.

În ceea ce privește serviciile de chimioterapie la domiciliu noi nu le avem și nici nu pot fi. Din punctul nostru de vedere chimioterapia este o procedură complicată, toxică care provoacă complicații imediate și tardive. Agranulocitoza, acțiunea preparatelor de distrugere a leucocitelor, este cea mai grea dintre complicațiile pe care le are chimioterapia și acest fenomen trebuie monitorizat, dacă numărul leucocitelor se micșorează mai mult de 2000, noi întrerupem tratamentul. Complicația poate surveni și la a patra sau a cincea zi după procedura de chimioterapie, de aceea IO a negociat cu CNAM ca tratamentul în staționar pentru orice schemă terapică să fie de minim cinci zile.

În staționarele de zi folosim scheme de tratament mai ușoare și sunt tratați mai des pacienții din municipiul Chișinău sau Bălți, dar și din zonele adiacente, dacă aceștia au unde să se cazeze.

MedNews: Ce fel de preparate sunt folosite la IO în tratamentul chimioterapic? Sunt acoperite financiar în totalitate?

Victor Cernat: Toate sunt de producție străină și foarte scumpe. Noi nu avem o industrie farmaceutică care să producă aceste preparate. Necesitățile pentru aceste preparate sunt foarte mari.

Trebuie să spunem că lucrăm cu două categorii mari de preparate chimioterapice: cele clasice sau ordinare, care nu sunt prea costisitoare și cele țintite, cu acțiune directă care sunt de generație nouă și foarte scumpe, doar o fiolă poate costa 30 000 – 40 000 lei. Astăzi putem spune că acoperim cu tratamente costisitoare între 20 – 25% din pacienți, iar ceilalți 80-75% dintre pacienți primesc tratamentul cu preparate chimioterapice clasice.

Aș putea spune că acoperim toate necesitățile cu tratament chimioterapic. Anul acesta, pentru preparatele citostatice în cadrul tratamentului chimioterapic, am planificat 28 milioane de lei și sperăm să avem încă 36 milioane din bugetul CNAM suplimentar pentru aceste preparate, așa cum a fost în anul 2014. La începutul anului, deja tradițional, pentru lunile ianuarie și februarie lucrăm cu rezervele din anul precedent.

MedNews: Ce capacități avem în tratamentul radioterapic și cum este acoperirea financiară?

Victor Cernat: Este una dintre cele mai esențiale terapii curative, pentru că este folosită în patologiile depistate tardiv, acolo unde chirurgia este ineficientă ca monoterapie.

La ora actuală avem un singur accelerator liniar 3D, din 2009, pentru tratamentul cancerului cu orice localizare, în timp ce normativul în Europa este un accelerator la 500.000 de locuitori. Asta ar însemna că în republică ar trebui să avem măcar patru – cinci aparate de acest gen. Dar ne descurcăm, mai avem încă două aparate funcționale TERAGAM cu surse ionizante, COBALT, unul modernizat în 2010. Mai suntem dotați cu un aparat pentru brahiterapie, un aparat GAMAMED intracavitar, utilizat pentru tratamentul cancerului de col uterin.

Din păcate, acceleratorul liniar de care dispunem, fiind dintr-o generație mai veche, nu are funcții de radiochirurgie, o metodă modernă de tratament foarte eficientă pentru tratamentul țintit mai ales în cavități, precum stomac, pancreas etc.

Acceleratorul liniar de care dispunem lucrează 24/24, în două schimburi, timp în care își primesc curele de tratament radioterapic 50-60 de pacienți pe săptămână. E o încărcătură aproape dublă, capacitatea lui standard fiind de maximum 30-40 pacienți. Suntem conștienți că astfel și uzura va surveni mai curând, în anul precedent deja confruntându-ne cu această problemă, când a staționat în mediu patru luni. Pe an, mentenanța acestui aparat este de un milion de lei și încă un milion și jumătate ne costă schimbul pieselor.

Și capacitatea celor două aparate care lucrează cu sursele ionizante este exploatată la maximum, acestea deservind săptămânal 120 de pacienți în loc de 60, conform standardelor. În lunile în care acceleratorul liniar s-a defectat, angajații IO au lucrat la aceste aparate în trei ture, pentru ca pacienții să nu întrerupă tratamentul. Așa că, și din aceste considerente, în radioterapie preferăm să avem staționar decât staționar de zi, care acum deservește doar 5% dintre pacienții care primesc acest gen de tratament.

Avem trei secții de radioterapie pentru adulți și o secție de pediatrie, cu peste 160 de paturi.

Din  păcate, finanțarea radioterapiei în baza de DRG nu este suficientă, fiind acoperite doar 10 milioane lei în loc de 17, de cât am avea nevoie, unde se include și mentenanța, care este foarte scumpă. Soluția ar fi în primul rând să reușim descentralizarea radioterapiei la Bălți, dar ar putea fi ca în România, introducerea coplății și liberalizarea serviciului radiologic. Sunt în discuție acum mai multe proiecte cu care am putea reuși să acoperim necesarul de radioterapie și să atingem calitatea din Europa a acestui tratament.

MedNews: În ce proporție sunt acoperiți pacienții cu serviciile necesare de radioterapie, chirurgie și chimioterapie și care este calitatea lor?

Victor Cernat: Cam în proporție de 80%, iar 15-20% pleacă pese hotarele republicii, Turcia,  Ucraina şi în Europa în special, pentru tratamentul radiochirurgical modern, adică cu utilizarea acceleratoarelor lineare cu intensitate modulată, de care noi nu dispunem. Suntem conștienți că în cele 80% din cazuri acoperite de radioterapie la IO nu întotdeauna este calitatea așteptată de pacient și înțelegem și de ce. Nu poate fi comparată calitatea tratamentului unui accelerator liniar de generație nouă cu cea a aparatului care lucrează cu surse ionizante, de generație veche. Dar, în principiu, pacienții nu rămân fără tratament.

În chirurgie, pentru toate localizările cancerului, acoperim pacienții în proporție de 100% , în afară de neurologie, specialitate de care se preocupă medicii Institutului de Neurologie și Neurochirurgie de la Chișinău.

În chimioterapie acoperim cu preparatele clasice, conform protocoalelor clinice, 95% din pacienți și doar 25% -28% cu preparatele de noua generație.

MedNews: Pacienții noștri au acces la hormonoterapie?

Victor Cernat: Da. Este un tratament adițional, care inhibează emisia de hormoni mai cu seamă în tumorile hormonodepenedente ale glandei mamare, tiroide, a prostatei, a ovarelor. Tratamentul nu este foarte costisitor, este administrat în staționarul de zi. Astăzi avem acoperit aproape 98% din necesar, din care 25% sunt din ajutoarele umanitare care vin prin intermediul furnizorilor de medicamente de la noi din țară.

Mai avem un tratament imunoterapic care se utilizează în hematologie sau în tratamentul melanoamelor maligne și este acoperit integral. La fel, tratamentul cu opioide pentru tratamentul simptomatic şi cu factorul 8 şi 9 pentru bolnavii cu hemofilie care este acoperit de CNAM la nivel de republică.

MedNews: Există o listă de așteptare a pacienților în tratamentul oncologic și care este aceasta?

Victor Cernat: Până la 1august 2015 nu au fost liste de așteptare. Dar pentru că s-au format datorii către furnizorii de medicamente și echipamente în jurul acestei date, am aplicat un plan de acțiuni pentru ieșirea din criză. Printre acțiuni a fost și prestarea serviciilor strict în volumul prevăzut în contractul cu CNAM. Astfel, a apărut lista de așteptare pentru tratamentul tumorilor benigne, iar o parte din aceste tumori au început să fie tratate în staționarul de zi, chirurgical. Lista va fi și în acest an pentru că nu ne putem permite să depășim numărul de cazuri contractate, care va fi la nivelul anului precedent de 21 870. Lista de așteptare numără 60 de pacienți pentru o durată de trei săptămâni. Este o listă relativ mică de așteptare mai cu seamă că nu se extinde și pentru tratamentul tumorilor maligne. La acest capitol nu ne putem plânge. În țările europene, listele sunt mult mai mari chiar și în cazul tumorilor maligne.

Rata de supraviețuire la 5 ani în anul 2015 comparativ cu 2014

raportată la 100 mii populație

  Anul 2015 Anul 2014
Generală 46,3 47,7 ↑
Cancer de col uterin 60,9 ↑ 57,2
Cancer mamar 54,1 54,9 ↑
Cancer de piele și melonom 40,3 41,2 ↑
Cancer de plămâni 29,2 ↑ 27,2
Cancer colorectal 22,3

 

MedNews: Din punctul dvs. de vedere de ce pacienții moldoveni pleacă peste hotare la tratament?

Victor Cernat: Sunt mai multe cauze, dar cred că pe parcursul ultimilor ani medicina autohtonă a fost discreditată. Pacienții au crezut și mai cred că oriunde, în altă țară decât Moldova, medicii sunt mai buni. Mai pleacă și pentru că sunt încrezuți că dacă un serviciu costă, acesta este mai bun. Cred că dacă pacienții noștri ar ști care sunt prețurile tratamentului în Republica Moldova, nu ar pleca peste hotare, unde achită câte 30 000 de dolari cel puțin pentru radioterapie, mulți dintre ei revenind pentru că li se termină banii pentru continuarea tratamentului.

MedNews: Ca să rămână acești pacienți la noi, ce trebuie de făcut?

Victor Cernat: Trebuie să dotăm departamentul de radioterapie cu utilaj modern, cel puțin cu încă 2-3 acceleratoare liniare de ultimă generație și mai cred că a venit timpul liberalizării tuturor formelor de tratament al cancerului. Așa cum s-a făcut pentru chirurgia oncologică, poate fi liberalizat și tratamentul radioterapic pentru care statul nu are bani suficienți de investit. Mai mult, cred că e timpul să introducem și coplata pentru serviciile medicale, astfel am avea un tratament oncologic mai de calitate.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Tratamentul la Institutul Oncologic sau de ce moldovenii luptă cu cancerul peste hotarele țării Reviewed by on . Săptămâna trecută, din punct de vedere medical, Republica Moldova a fost marcată de evenimentele dedicate Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului. Începând Săptămâna trecută, din punct de vedere medical, Republica Moldova a fost marcată de evenimentele dedicate Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului. Începând Rating: 0
scroll to top