18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » O nouă criză în medicină? SCR a sistat operațiile programate!
O nouă criză în medicină? SCR a sistat operațiile programate!

O nouă criză în medicină? SCR a sistat operațiile programate!

1 iulie 2015, 15:36

La Spitalul Clinic Republican au fost sistate operațiile programate din lipsă de consumabile și analgezice. În timp ce oficialii spun că situația este ca și rezolvată, chirurgii spun că nu operează.

De câteva zile, la Spitalul Clinic Republican (SCR) chirurgii nu mai fac operații programate. De vină ar fi o serie de „probleme de ordin managerial și organizatoric la SCR” invocate de ministrul în exercițiu al Sănătății, Mircea Buga. Pe de altă parte, medicii spun că nu au consumabilele necesare pentru operații. „În cardio-chirurgie s-a oprit activitatea, deja de câteva zile. Nu există consumabile pentru a executa operațiile, s-au terminat toate rezervele, iar mai departe nici nu știm cum se va rezolva situația”, a declarat pentru MedNews, cardio-chirurgul Aureliu Batrînac.

Chiar dacă ministrul Mircea Buga recunoaște că SCR are unele „datorii la medicamente și alte probleme tehnice”, el spune că operațiile deja au reînceput: „Operațiile de urgență se realizează, operațiile programate sunt executate și ele, dar din păcate nu toate. Este un plan de reeșalonare a datoriilor existente și cred că situația se va rezolva în următoarele două zile”, a menționat Mircea Buga după ședința Guvernului.

În cadrul Ministerului Sănătății a fost creat un grup de lucru în frunte cu ministrul adjunct, Andrei Uncuța, care să rezolve situația actuală de la SCR. „Nu cred că este o criză, problema în general este soluționată, dar după informațiile care au parvenit la Ministerul Sănătății din partea unor medici și pacienți, am verificat care este situația. Nu am descoperit nimic extraordinar! A fost o problemă de comunicare și de integrare a tuturor proceselor de asigurare cu medicamente, de achitare a serviciilor. În cadrul SCR se fac foarte multe intervenții chirurgicale, respectiv pot fi diferite fluctuații privind volumul medicamentelor. Intervențiile urgente și cele programate au fost reluate. Problema a fost gestionată”, a comunicat pentru MedNews Andrei Uncuța.

Cu toate acestea, atunci când reporterii MedNews au telefonat la Secția chirurgie generală din cadrul SCR, ni s-a răspuns că operațiile programate nu sunt executate.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
O nouă criză în medicină? SCR a sistat operațiile programate! Reviewed by on . La Spitalul Clinic Republican au fost sistate operațiile programate din lipsă de consumabile și analgezice. În timp ce oficialii spun că situația este ca și rez La Spitalul Clinic Republican au fost sistate operațiile programate din lipsă de consumabile și analgezice. În timp ce oficialii spun că situația este ca și rez Rating: 0
scroll to top