12 iulie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » OMS a anunțat sfârșitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest
OMS a anunțat sfârșitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest

OMS a anunțat sfârșitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest

15 ianuarie 2016, 10:18

S-a sfârșit Ebola în Africa de Vest, iar în Guineea, Liberia și Sierra Leone mai rămâne încă cu un risc înalt de focare mici ale acestei maladii, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) joi, 14 ianuarie 2016.

Cu o zi înainte, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, a avertizat, însă, împotriva riscului de reapariție a maladiei Ebola care a făcut ravagii în Africa de Vest și a subliniat necesitatea de a trage învățăminte din această criză, transmite Agerpres cu referire la agenția France Presse (AFP).

El a susținut în fața Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite că „rămân provocări importante”. „Ne putem aștepta să ne întoarcem la noi focare de Ebola în anul care vine”, a estimat el, subliniind că Liberia s-a confruntat cu două noi focare ale bolii după ce fusese declarată liberă de virus. „Însă amploarea și frecvența acestor focare ar trebui să scadă cu timpul”, a nuanțat Ban Ki-moon.

Anunțul OMS cu privire la sfârșitul transmiterii maladiei Ebola în Liberia, marchează epilogul epidemiei în Africa de Vest, cea mai gravă de la identificarea virusului acum 40 de ani, care a provocat peste 11.000 de morți.

Ban Ki-moon a lăudat liderii celor trei țări afectate (Liberia, Guineea, Sierra Leone) și a subliniat mobilizarea ONU care a stabilit prima misiune din istoria sa dedicată luptei împotriva unei boli. „Organizația noastră a făcut un test fundamental pentru soliditatea și voința sa de a se mobiliza”, a apreciat el.

Trebuie adăugate acum, potrivit secretarului general ONU, consolidarea structurilor medicale și sanitare naționale și asigurarea îngrijirii medicale pentru circa 10.000 de persoane din Africa de Vest, care au fost infectate și recuperate. „De asemenea, trebuie trase învățăminte din această experiență”, a mai spus înaltul oficial internațional.

Directorul OMS, Margaret Chan, a declarat în cadrul aceleiași ședințe de miercuri că, din martie 2015, s-au produs zece reapariții minore ale infecției.

„Credem că înainte de sfârșitul acestui an, toți supraviețuitorii — toți — vor scăpa de virus”, care poate persista în organism după vindecarea completă, a mai spus Margaret Chan.

În cursul recentei epidemii de Ebola, peste 28.600 de persoane au fost infectate în Africa de Vest dintre care 11.300 au murit.

Potrivit opiniei sale, următoarele trei luni vor fi „cele mai critice”, deoarece infrastructura medicală națională din Africa de Vest, fragilizată de epidemie, va fi preluată de asistența internațională.

Redresarea celor trei țări cele mai afectate de Ebola va lua timp, a recunoscut Margaret Chan. Dar ea a exclus o revenire în forță a epidemiei: „nimeni nu va mai lăsa acest virus să apară și să se răspândească în mod liber”.

MedNews Sursa: www,who.int și Agerpres

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
OMS a anunțat sfârșitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest Reviewed by on . S-a sfârșit Ebola în Africa de Vest, iar în Guineea, Liberia și Sierra Leone mai rămâne încă cu un risc înalt de focare mici ale acestei maladii, a anunțat Orga S-a sfârșit Ebola în Africa de Vest, iar în Guineea, Liberia și Sierra Leone mai rămâne încă cu un risc înalt de focare mici ale acestei maladii, a anunțat Orga Rating: 0
scroll to top