24 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Pachetul de legi anti-tutun ar putea fi votat în a doua lectură peste două luni
Pachetul de legi anti-tutun ar putea fi votat în a doua lectură peste două luni

Pachetul de legi anti-tutun ar putea fi votat în a doua lectură peste două luni

15 aprilie 2015, 15:45

În aproximativ două luni, proiectul Legii anti-tutun va fi repus în ordinea de zi a Parlamentului, pentru a fi votat în a doua lectură. Cel puțin așa primit reprezentanții tuturor grupurilor parlamentare care au învestit Guvernul, fiind de acord că inițiativa este una foarte necesară.

După ce reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății s-au întâlnit cu reprezentanții partidelor de la guvernare, a fost repornit mecanismul de aprobare a pachetului de legi privind controlul tutunului. Inițiativa a fost votată în prima lectură în iulie 2014, iar de atunci nu s-a întreprins nimic pentru a finaliza procedura de vot.

Deputatul liberal, Gheorghe Brega, are o explicație: „Proiectul legii anti-tutun a trebuit să fie aprobat în a doua lectură imediat după ce a fost votat în prima lectură,  dar au venit alegerile… Nu exclud că au fost și interesele cuiva ca aprobarea proiectului să fie tărăgănată… Acum, în Parlamentul nou, au apărut deputați noi care spun că nu au văzut proiectul, nu l-au analizat. Sper că peste două luni documentul va reapărea pe ordinea de zi pentru a fi votat în a doua lectură”, a declarat pentru MedNews, deputatul Gheorghe Brega.

Medicul și deputatul liberal-democrat, Vladimir Hotineanu, spune că fracțiunea din care face parte va susține pachetul de legi anti-tutun. „Atunci inițiativa nu a trecut de Biroul Parlamentului. De data aceasta am încercat să-i împăcăm pe toți – să fie o lege bună. Fracțiunea noastră nu are nici o problemă în legătură cu acest proiect. Nu are cum să nu fie adoptat”, a răspuns Hotineanu.

Șefa adjunctă a Comisiei pentru protecție socială, sănătate și familie, Valentina Stratan, a comunicat pentru MedNews că și democrații vor vota în a doua lectură. „A rămas să ne determinăm în privința termenului de aplicare a unor prevederi. Unele intră în vigoare în jumătate de an sau un an. Legea a suferit modificări în urma mai multor amendamente ale foștilor deputați. Momentan în comisie mai vin amendamente de la deputații actuali. Urmează să facem sinteza proiectului modificat, iar fiecare amendament va fi pus la vot în comisie. În aproximativ două săptămâni, după sărbătorile de Paști, îl vom putea pune pe masă în variantă finală, iar până la sfârșit de Mai ar putea să fie supus votului în plenul Parlamentului”, a spus Stratan.

Deși au înaintat mai multe inițiative legislative proprii privind tutunul, reprezentații PSRM spun că sunt gata să-și dea votul pentru acest proiect. „Noi suntem dispuși să dăm 25 de voturi, dar în cazul în care proiectul nu va merge, vom putea înainta inițiativele noastre legislative ca alternativă”, a menționat deputatul socialist, Ion Ceban.

DUBIOS. Socialiștii sunt suspectați că ar loba interesele firmelor din industria tutunului

Pachetul de legi anti-tutun prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise şi semi-închise, la locul de muncă, în transportul public, în spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare şi de învăţământ. Sancțiunile pot ajunge și la 8 000 de lei pentru persoane fizice și până la 10 000 de lei pentru persoanele juridice. Potrivit inițiativei legislative, gheretele unde se vând produsele din tutun trebuie să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 200 de metri una de alta şi la 50 de metri de la instituţiile de învăţământ şi instituţiile medico-sanitare. Totodată, se interzice comercializarea produselor din tutun şi a produselor care conţin nicotină în unităţi de comerţ între orele 22.00 – 8.00.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Pachetul de legi anti-tutun ar putea fi votat în a doua lectură peste două luni Reviewed by on . În aproximativ două luni, proiectul Legii anti-tutun va fi repus în ordinea de zi a Parlamentului, pentru a fi votat în a doua lectură. Cel puțin așa primit rep În aproximativ două luni, proiectul Legii anti-tutun va fi repus în ordinea de zi a Parlamentului, pentru a fi votat în a doua lectură. Cel puțin așa primit rep Rating: 0
scroll to top