5 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Prea multe crupe și făinoase la grădinițe! Carnea, laptele și peștele sunt insuficiente în alimentație
Prea multe crupe și făinoase la grădinițe! Carnea, laptele și peștele sunt insuficiente în alimentație

Prea multe crupe și făinoase la grădinițe! Carnea, laptele și peștele sunt insuficiente în alimentație

22 august 2015, 14:13

 

O treime din mobilierul din grădinițe nu corespunde taliei copiilor. Din această cauză la micuți apar dereglări ale ținutei, arată datele Ministerului Sănătății. În 124 de instituții preșcolare din Republica Moldova nu corespund parametrii microclimaterici.

Starea de sănătate a copiilor din grădinițe s-a agravat în ultimii ani. Doar în perioada 2009-2011 nivelul morbidității generale a crescut de la 780 până la 875 de cazuri la o mie de copii.

Cea mai mare bătaie de cap le dau preșcolarilor bolile sistemului respirator. În structura maladiilor din grădințe, acestea se clasează pe primul loc cu 62%. Pe locul doi – bolile aparatului digestiv, iar pe locul al treilea – bolile sângelui şi sistemului hematopoetic.

Una dintre cauzele care provoacă bolile în rândul copiilor preșcolari este alimentaţia insuficientă a copiilor în ultimii ani. Astfel, în alimentaţia copiilor din instituţiile preşcolare din Moldova s-a atestat un consum excesiv de crupe, paste făinoase şi făină de grâu – 122,4%, ulei de floarea soarelui – 160%. Aceşti copii n-au primit conform normelor naturale 34% carne, 43% peşte, 24% ouă, 38% lapte şi produse lactate.

Examinarea grădinițelor a relevat faptul că din dotarea cantinelor lipsesc utilajele necesare, frigiderele, inventarul de tranşare, vesela etc. Actualmente, 23% dintre grădinițe nu dispun de apeduct, 26 la sută – nu dispun de toalete în interiorul clădirilor. Aceşti factori pot agrava condiţiile de sănătate, favorizând apariţia bolilor diareice acute.

De asemenea, în 11 instituţii preșcolare nu a funcționat sistemul de încălzire. Concomitent, se ignoră măsurile de călire a copiilor, doar în 38% dintre instituţii preşcolare s-au respectat regulile de călire.

Anastasia Rusu, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Prea multe crupe și făinoase la grădinițe! Carnea, laptele și peștele sunt insuficiente în alimentație Reviewed by on . O treime din mobilierul din grădinițe nu corespunde taliei copiilor. Din această cauză la micuți apar dereglări ale ținutei, arată datele Ministerului Sănătății O treime din mobilierul din grădinițe nu corespunde taliei copiilor. Din această cauză la micuți apar dereglări ale ținutei, arată datele Ministerului Sănătății Rating: 0

 

scroll to top