5 decembrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » RISCURILE VERII: Înghețata, vata de zahăr și băuturile carbogazoase
RISCURILE VERII: Înghețata, vata de zahăr și băuturile carbogazoase

RISCURILE VERII: Înghețata, vata de zahăr și băuturile carbogazoase

3 iunie 2015, 11:45

Vacanța de vară și vremea caldă sunt un prilej pentru promenade în aer liber, unde ne așteaptă înghețata, băuturile răcoritoare carbogazoase, iar copiilor le „face din ochi” vata de zahăr. Cum să ne alimentăm corect în perioada de vară și să nu cădem pradă alimentelor nesănătoase a explicat pentru MedNews nutriționista și mediul-șef sanitar de stat al municipiului Chișinău, Luminița Suveică.

Odată cu creșterea temperaturilor, înghețata este la mare căutare, însă aceasta trebuie aleasă corect. „Înghețata este un desert care ne oferă mai degrabă plăcere, decât ne răcorește. Trebuie să consumăm înghețată dozat și să avem grijă cum o păstrăm. Ne putem răsfăța copii cu înghețată în week-end, dar vacanța nu înseamnă că trebuie să le satisfacem această plăcere zilnic. Este bine să combinăm înghețata cu fructele”, ne-a sfătuit Luminița Suveică. Agenția pentru protecția consumatorului avertizează populația să nu cumpere înghețata congelată de câteva ori sau cu ambalaj deteriorat.

O altă primejdie pe timp de vară sunt băuturile răcoritoare carbogazoase. „Este foarte important ca părinții să le poată explica copiilor că trebuie să bea nu doar o băutură gustoasă, ci și sănătoasă. Se poate pregăti de acasă sucuri naturale sau compoturi. În cazul în care copilul va fi obișnuit cu băuturi sănătoase, el nu va cere cola sau alte produse carbogazoase periculoase. Cu cât mai mult le bei, cu atât mai tare ți-e sete. Au foarte mult zahăr. S-a demonstrat că cei care beau zilnic câte o sticlă de cola își cresc riscul de obezitate”, a spus Suveică.

În ultimul timp, nici o sărbătoare din Chișinău nu se desfășoară fără comercianții de vată dulce, care, însă, conține o cantitate de zahăr cu mult peste doza zilnică acceptabilă. „Nu recomand vata dulce! Mai bine o înghețată, decât această vată care strică dinții. Are o cantitate enormă de zahăr și duce la probleme de sănătate, mai ales că are și coloranți și este combinată cu praful de pe drum”, avertizează Suveică.

Pentru o vară fără excese, ea recomandă să punem accent pe fructele și legumele de sezon. „Se spune să pentru a fortifica imunitatea înaintea iernii, fiecare om trebuie să consume, în timpul verii, câte 7 kilograme de căpșuni, cireșe, zmeură și alte fructe văratice. Ar fi de dorit să includem în meniu supele ușoare din legume, nu zeamă sau borșuri cu carne. Carnea și peștele nu trebuie excluse, dar este preferabil să fie consumate de două ori pe săptămână, nu mai frecvent. În plus, să bem multe lichide, cum ar fi compoturile, limonada făcută în condiții de casă și, desigur, câte doi litri de apă plată zilnic. Nu trebuie să ne complexăm să mergem cu sticla de apă în geantă”, susține Suveică.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
RISCURILE VERII: Înghețata, vata de zahăr și băuturile carbogazoase Reviewed by on . Vacanța de vară și vremea caldă sunt un prilej pentru promenade în aer liber, unde ne așteaptă înghețata, băuturile răcoritoare carbogazoase, iar copiilor le „f Vacanța de vară și vremea caldă sunt un prilej pentru promenade în aer liber, unde ne așteaptă înghețata, băuturile răcoritoare carbogazoase, iar copiilor le „f Rating: 0
scroll to top