22 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Interviuri » Procedura-minune care te scapă de kilogramele în plus și de pielea ptozată
Procedura-minune care te scapă de kilogramele în plus și de pielea ptozată

Procedura-minune care te scapă de kilogramele în plus și de pielea ptozată

16 iunie 2015, 13:39

Sport. Diete. Lupta cu kilogramele. Burtă ideală. Corp perfect. Aspectul exterior influențează foarte mult starea de bine, iată de ce, „corpul ideal” a devenit o obsesie pentru tot mai multe persoane. Deși sportul și un regim alimentar sănătos arde „colăceii” din jurul taliei, uneori este imposibil să scapi de burtica pe care o ascunzi în pantaloni sau sub o bluză vaporoasă. Scăderea bruscă în greutate lasă falduri de piele care nu reușește să se retracteze suficient. În asemenea situații nu ajută nici sportul, nici dietele, doar bisturiul chirurgului plastician. Mi-am luat inima în dinți, mi-am ascuns burta sub o rochiță largă și am mers la Anatolie Taran, chirurg plastician în cadrul clinicii „TerraMed”.

Dle Taran, cum trebuie să arate o burtă ideală?

Anatolie Taran: Depinde cum îi place omului. Evident, burta ideală trebuie să fie plată, fără ptozări (deplasare, cădere) de piele și surplus de țesuturi.

Oricine știe că un regim de viață sănătos, o alimentație sănătoasă și practicarea  sportului  poate menține silueta în forma sa ideală. În ce situații sportul este suficient și când este nevoie neapărat de intervenția medicului plastician?

Anatolie Taran : Când este surplus foarte mare de piele. Când persoana respectivă vede că în față are un fald de piele ptozată și când deja s-a convins de ineficiența altor tratamente. Vreau ca toate doamnele care au astfel de probleme să înceteze să meargă la saloane estetice pentru împachetări, limfodrenaj și alte proceduri amăgitoare. Da, ele ajută, dar nu vor obține rezultatul dorit.

Și chirurgii plasticieni și nutriționiștii afirmă că doar metodele lor sunt cele mai bune pentru obținerea unui corp aproape de perfecțiune. Care este relația dintre cele două „tabere” de specialiști?

Anatolie Taran: Eu le doresc succes la toate doamnele care apelează la nutriționiști, dar… la noi vin pacienții care deja s-au dezamăgit de promisiunile lor. Multe saloane de cosmetologie promit clienților rezultate-minune, femeile toacă mulți bani, dar ptozările de piele așa și nu se retrag total. Evident, o parte din țesuturile pieii ard, se distrug, dar nu pot să spun că este corectă metoda nutriționiștilor sau cosmetologilor-terapeuți care prestează servicii pentru micșorarea țesutul adipos din diferite zone.

În ce constă operația și cum este „evacuat” acel surplus de grăsime și piele ptozată?

Anatolie Taran: Facem incizia la 4-6 cm de regiunea pubiană . Tăietura se face pe linia lenjeriei. Delimitarea sau ridicarea șorțului are loc până la rebordul costal, în regiunea ombilicală. O porțiune de piele poate fi migrată în jos, cu transpoziție ombilicală, iar surplusul de piele care se află pe partea laterală este migrată în jos. Ceea ce este în plus se înlătură. Ombilicul rămâne la locul lui, iar tăietura se face în jurul lui. În timpul intervenției chirurgicale pot fi eliminate chiar și 12 kg de țesut de piele și țesut adipos.

După ce se cicatrizează, incizia este vizibilă?

Anatolie Taran: Orice incizie chirurgicală este vizibilă. Nu credeți pe nimeni când vă spune că nu a rămas nici o urmă după ce a suferit o operație.

Rămân semne postoperatorii? În ce perioadă a anului este cel mai bine de făcut aceste intervenții?

Anatolie Taran: În primele săptămâni după operație pot apărea hematoame sau seroame în zona în care a fost detașată o suprafață mare de piele. Abdomenoplastia ne oferă posibilitatea să aplicăm și suturi pentru corecția abdomenului, suturi care strâng abdomenul și nu permit să mai apară  vreo dată burtica. Evităm să facem aceste intervenții în iulie și august, pentru că este cald, iar clientele nu întotdeauna țin cont de recomandările noastre. 

Câte kilograme pot fi extrase la o singură intervenție chirurgicală?

Anatolie Taran: Dacă avem o pacientă cu obezitatea de gradul 4, este clar că vom scoate 20-30 de kg.

Ce faceți cu țesutul adipos extras?

Anatolie Taran: Se dă la distrugere. Se pune în formalină, se descompune și se aruncă.

Cum este pregătit pacientul pentru operație?

Anatolie Taran: Operația este cu pregătire pre-operatorie amplă. Pacienta trece toate investigațiile clinice și paraclinice. În sala de operație sunt prezenți trei chirurgi, medicul anesteziolog, asistenta și o soră de anestezie. Operația durează între două și patru ore, în funcție de volumul de lucru. Obligatoriu, pacienta rămâne internată în clinică până la cinci zile.

Cine apelează la aceste proceduri?

Anatolie Taran: În majoritatea cazurilor, vin doamnele care au născut unul sau doi copii și care au surplus de piele ptozată, femei a căror burtă a crescut mult în timpul sarcinii, în special în cazurile când fătul este mare sau când este o sarcină gemelară. Totuși, nu toate doamnele își pot permite costul operației și întreținerea. Unele femei poartă toată viața surplusul acela de piele în pantaloni sau în fustă. Scopul acestor intervenții chirurgicale este clar – înlăturarea surplusului de piele ptozată care, în multe cazuri, încurcă persoanei să meargă și să se deservească. Din numărul total de clienți, doar 1% sunt bărbați.

În ce cazuri refuzați să operați un pacient?

Anatolie Taran: Când sunt alergici la medicamente sau au maladii ale organelor pulmonare și cardiace. De aceea, înainte de operație, fiecare pacient trece mai multe investigații.

Există concurență între medicii plasticieni din Moldova?

Anatolie Taran: Da. Sunt patru clinici care fac astfel de intervenții chirurgicale. Suntem concurenți în timpul orelor de muncă, dar în afara clinicii suntem prieteni. Ne mai sunăm când este vorba despre vreo pacientă despre care se știe că migrează pe la mai mulți medici.

Când vorbim despre operațiile estetice, prima ce ne vine în gând este un corp desenat cu marcherul. Cine este „pictorul”  care trasează aceste linii și ce faceți dacă ați greșit „desenul”?

Anatolie Taran: Fără marcher, nu ne pornim nicăieri! Majoritatea sunt de culoare albastră ca să fie cât mai vizibile în timpul operației. Sunt marchere speciale și nu se șterg decât cu spirt, dar pentru a le șterge trebuie să rozi bine. Rar când greșim, pentru că linia pe care trebuie să o marcăm de obicei se vede foarte clar.

În cazul când pacienta nu respectă regimul alimentar și nu face sport, burtica revine?

Anatolie Taran: Nu. Nici chiar după naștere. Chiar dacă nu respectă regimul alimentar! Cromozomii care răspund de îngrășare și de obezitate se înlătură. În timpul operației înlăturăm de pe suprafața abdomenului și celulele speciale care stimulează dorința de a mânca.

Unde atunci se depune grăsimea pe care organismul o extrage din mâncare?

Anatolie Taran: Păi nu se mai depune! După operație, sistemul intern al organismului stopează depunerea țesutului adipos chiar și în alte zone, în special pe partea interioară a abdomenului.

Care este prețul pentru aceste două proceduri, abdomenoplastia și lipoaspirația? Este accesibil pentru pacienții din Republica Moldova?

Anatolie Taran: Suma variază de la caz la caz, în funcție de zilele de spitalizare și de îngrijire. Prețul oscilează între 40.000 – 70.000  de lei.

Periodic, în presa internațională apar știri despre paciente mutilate care au apelat la piața neagră a intervențiilor chirurgicale. Cum poate fi deosebit un medic bun de un impostor?

Anatolie Taran: N-aș putea să spun că în Moldova sunt medici impostori. La intrarea în fiecare clinică este afișată licența în care este inclusă lista activităților prestate. În plus, pacientul trebuie să caute informații despre medicul chirurg care urmează să-i facă operația și să nu apeleze la clinicile de subsoluri, la așa numitele  „doctorițe” care au absolvit Dermatologia sau Dermatovenerologia și care folosesc diferite preparate în codiții nechirurgicale și nesterile. Acest fenomen mă deranjează și chiar vreau să lupt cu așa ceva.

Violeta Colesnic, MedNews

Foto: Elena Covalenco

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Procedura-minune care te scapă de kilogramele în plus și de pielea ptozată Reviewed by on . Sport. Diete. Lupta cu kilogramele. Burtă ideală. Corp perfect. Aspectul exterior influențează foarte mult starea de bine, iată de ce, „corpul ideal” a devenit Sport. Diete. Lupta cu kilogramele. Burtă ideală. Corp perfect. Aspectul exterior influențează foarte mult starea de bine, iată de ce, „corpul ideal” a devenit Rating: 0
scroll to top