18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Protestele de la CNAMUP s-au stins, deocamdată
Protestele de la CNAMUP s-au stins, deocamdată

Protestele de la CNAMUP s-au stins, deocamdată

14 decembrie 2015, 12:14

După protestele de acum o săptămână ale medicilor de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească  (CNAMUP) –  în care s-a cerut implementarea acțiunilor deja inițiate de reformare a serviciului de asistență medicală de urgență și repunerea în funcție a lui Iurie Crasiuc până la alegerea prin concurs a noului director –  cei peste 450 de medici care au promis că vor ieși în stradă să-și susțină dreptatea au revenit resemnați la locurile de muncă.

Ministerul Sănătății a pus pe site un comunicat de presă cu reacția oficială la protest. Am încercat, la patru zile distanță, să cerem autorităților un răspuns despre cum au fost rezolvate revendicările medicilor, tentativă rămasă fără rezultat.

I-am întrebat și pe  protestatari același lucru. Iurie Crasiuc, deja fostul director interimar al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, a răspuns: „Situația în ceea ce privește revendicările nu s-a schimbat. Dumnealor, cei de la minister, consideră că nu au încălcat nimic și nu au ce repara. Am anulat manifestația noastră,  pentru că nu s-a respectat procedura legală pentru întruniri și nu vrem să expunem oamenii riscurilor, ca să înceapă „confecționarea” dosarelor penale . Deja am fost sunat și avertizat, inclusiv din teritoriu, că asta ne așteaptă. Vrem să facem dreptate, dar avem nevoie de autorizare pentru organizarea protestului, astfel ca totul să fie legal. Comitetul sindical se ocupă de acest lucru. Am informat despre amânarea manifestației…”.

Unul dintre cei mai vehemenți protestatari, din 7 decembrie, veteranul serviciului de urgență și fost ministru adjunct al Sănătății, Nicolae Dolghii, ne-a declarat: „Nu sunt la curent, deja de o săptămână nu mai activez. Ceea ce s-a întâmplat a fost… un atac raider din partea Ministerului Sănătății, ceva groaznic. Eu am spus atunci tot ce am avut de spus!”.

La Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, l-am găsit la post pe „contestatul” Oleg Creciun, care a spus doar atât: „ Activitatea merge… Instituția  lucrează în regim normal, avem foarte multe activități, nu va supărați, trebuie să plec. Sunt în funcția de vice-director medical și îndeplinesc temporar funcția  de director interimar . Am depus dosarul și voi participa la concurs.”

Apelurile noastre telefonice către responsabilii de organizarea concursului pentru ocuparea funcției de director al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, pentru a afla când va avea loc concursul, nu au primit răspuns.

Reamintim, cei circa 450 de medici protestatari au solicitat: anularea ordinului de numire în funcție a vicedirectorilor stațiilor Nord și Sud; demiterea lui Oleg Creciun; salarizarea lucrătorilor din AMU la același nivel cu al medicilor de familie din sectorul rural; implementarea indicatorilor de calitate pentru AMU; crearea unei comisii  pentru elaborarea Legii serviciului de urgență; schimbarea ministrului adjunct responsabil de sectorul de medicină de urgență, Gheorghe Țurcanu; repunerea în funcție a lui Iurie Crasiuc până la alegerea prin concurs a noului director.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Protestele de la CNAMUP s-au stins, deocamdată Reviewed by on . După protestele de acum o săptămână ale medicilor de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească  (CNAMUP) -  în care s-a cerut implement După protestele de acum o săptămână ale medicilor de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească  (CNAMUP) -  în care s-a cerut implement Rating: 0
scroll to top