18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Comunicate » S-a dat start Săptămânei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin
S-a dat start Săptămânei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

S-a dat start Săptămânei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

25 ianuarie 2016, 16:03

În perioada  24-30 ianuarie 2016, se desfăşoară Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin „Cu ajutorul tău aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit”, eveniment lansat de Asociaţia Europeană de combatere a Cancerului Cervical (ECCA), la care Republica Moldova a aderat din anul 2009.

Astfel, campania a fost lansată pentru a conștientiza beneficiile screeningului cervical (examen microscopic al celulelor cervicale epiteliale) şi al vaccinului împotriva virusului Papiloma Uman (HPV) atât populaţia în ansamblu, cât şi prestatorii serviciilor de sănătate. Medicii şi asistenţii medicali trebuie să deţină informaţii actualizate în domeniu, astfel, să fie pregătiţi să răspundă la întrebările pacienţilor pentru a-i încuraja să aplice serviciile respective.

Cauzele apariţiei cancerului de col uterin sunt multiple, iar cele mai răspândite  sunt infecţiile cu transmitere sexuală şi anume Virusul Papiloma Uman (HPV). Declanşarea bolii poate fi condiţionată şi de alţi factori: viaţa sexuală timpurie, infecţiile transmise pe cale sexuală, contraceptivele hormonale utilizate pe timp îndelungat, consumul de tutun, alcool, supraponderabilitatea.

De asemenea, această maladie afectează în special  femeile tinere, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la femei cu vârsta cuprinsă între 35- 60 ani. În stadiile incipiente cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, însă în stadiile avansate ale bolii apar sângerări şi secreţii vaginale anormale, însoţite de dureri.

Astfel, programele organizate de screening al cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile acestei boli. Vaccinarea împotriva virusului Papiloma Uman (HPV) este extrem de eficientă dacă este efectuată în perioada adolescenței şi poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin pe viitor.

Precizăm că, vaccinarea, efectuarea screening-ului, dar şi reducerea factorilor de risc, reprezintă cea mai eficientă protecţie împotriva acestei maladii.

Anual, ultima săptămâna a lunii ianuarie întruneşte evenimentele consacrate Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col uterin, asociată cu informarea populaţiei vizând profilaxia şi depistarea precoce a acestei maladii.

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
S-a dat start Săptămânei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin Reviewed by on . În perioada  24-30 ianuarie 2016, se desfăşoară Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin „Cu ajutorul tău aproape fiecare caz de cancer de col uterin p În perioada  24-30 ianuarie 2016, se desfăşoară Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin „Cu ajutorul tău aproape fiecare caz de cancer de col uterin p Rating: 0
scroll to top