18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » S-a rezolvat, nu mai avem criză financiară în spitale!
S-a rezolvat, nu mai avem criză financiară în spitale!

S-a rezolvat, nu mai avem criză financiară în spitale!

14 decembrie 2015, 17:45

Datoria Ministerului de Finanţe către CNAM este de circa 551 milioane lei, a declarat ministra adjunct a Sănătății, Valentina Rotaru, în cadrul conferinței de presă, organizată lini, 14 decembrie 2015, la Ministerul Sănătății. „Am atenționat public, în repetate rânduri autoritățile responsabile, în special pe cei de la finanțe, că este strict necesar de a găsi soluții pentru asigurarea spitalelor din Republica Moldova cu cele necesare.  Până astăzi, nu am primit un răspuns pozitiv, chiar mai mult, Ministerul Finanțelor s-a expus că bani la CNAM nu vor fi transferați”, a mai a adăugat Rotaru.

Deși joia trecută, în plenul Parlamentului urma să fie discutată problema lipsei cronice de finanțare din ultimile trei luni din partea Ministerului Finanțelor pentru categoriile asigurate de Guvern, astăzi, ministra adjunct a dat asigurări că la nivel de sistem, pe republică, situația este bună: „Vreau să vă asigur că în spitalele noastre situația este sub control, este una buna. Zilnic fiecare instituție medicală este monitorizată și verificată cum prestează servicii către pacienți. La ora actuală situație de criză nu avem, pacienți beneficiază de toate serviciile necesare.”

Și responsabili de comunicare în cadrul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) în răspunsul la solicitările MedNews au comunicat că: „CNAM nu are datorii faţă de instituţiile medico-sanitare (IMS) contractate. Toate plăţile pentru lunile ianuarie–noiembrie au fost achitate, conform cu prevederile contractelor încheiate cu IMS încadrate în sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM)”.

Pentru a asigura finanţarea unităților medicale din țară, Compania a comunicat că „sunt utilizate toate mijloacele financiare acumulate şi disponibile în solduri şi în alte fonduri ale AOAM decât cel de bază”. În prezent CNAM  este în proces de achitare a avansului pentru luna decembrie, în cuantum de 80% din suma lunară contractuală.

„În cazul în care nu vor fi transferate cele 551 milioane lei către CNAM, riscăm ca anul 2016 să îl începem cu mari probleme”, a precizat către sfârșitul conferinței de presă, ministra adjunct a Sănătății, Valentina Rotaru.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
S-a rezolvat, nu mai avem criză financiară în spitale! Reviewed by on . Datoria Ministerului de Finanţe către CNAM este de circa 551 milioane lei, a declarat ministra adjunct a Sănătății, Valentina Rotaru, în cadrul conferinței de p Datoria Ministerului de Finanţe către CNAM este de circa 551 milioane lei, a declarat ministra adjunct a Sănătății, Valentina Rotaru, în cadrul conferinței de p Rating: 0
scroll to top