14 decembrie 2015

Acasă » Știri » UPDATE: Șase miniștri cer continuitate în sistemul de sănătate
UPDATE: Șase miniștri cer continuitate în sistemul de sănătate

UPDATE: Șase miniștri cer continuitate în sistemul de sănătate

28 iulie 2015, 13:14

Foști miniștri ai sănătății cer continuitate în sistemul de sănătate de la liderii politici ai AIE 3. O scrisoare deschisă în acest sens a fost semnată marți, la Chişinău, de către Gheorghe Ghidirim, Mihai Magdei, Vasile Parasca, Valerian Revenco, Ion Ababii, Larisa Catrinici. Miniștrii sănătății și recunoscuți oameni din sistemul medical autohton și-au exprimat îngrijorarea pentru viitorul sectorului de sănătate în legătură cu rocada între Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Unul dintre semnatari, fostul ministru al Sănătății între anii (1990-1994),  Gheorghe Ghidirim a explicat pentru MedNews scopul scrisorii și efectele mișcării politice:  „Am semnat această scrisoare cu un scop: dacă nu putem să ameliorăm lucrurile, măcar să le păstrăm și să nu le stricăm. Schimbările radicale nu întotdeauna se termină cu bine. Treburile în medicină s-au pornit bine, avem acorduri cu organisme internaționale și ar trebui să prelungim această practică. Nu știu dacă liderii AIE 3 ne vor auzi. Asta depinde de convingerile lor și poate vor lua în vedere părerea noastră, oameni deloc ocazionali în medicină”,a declarat pentru MedNews, Gheorghe Ghidirim.

Un alt autor al solicitării, contactată de MedNews, ex-ministrul Sănătății în perioada anilor (2008-2009), Larisa Catrinici a comparat situația actuală cu cea care a avut loc în anul 2005 când au fost comasate cele două ministere. Ea a spus că, chiar dacă ministrul de atunci era competent în domeniul său de bază, totuși i-a venit greu să gestioneze eficient noul sector. „În zilele de astăzi, administrarea tuturor acțiunilor vine de la ministru. El trebuie să fie competent în toate mecanismele și procesele. Eu cred că miniștrii se vor adapta la rocadă, dar pentru asta trebuie timp. Acum e păcat că oamenii competenți în domeniul sănătății trebuie să uite tot ce au făcut și să facă cunoștință cu domeniul social”, a menționat Catrinici.

În scrisoarea deschisă scrie: „Actuala echipă ministerială, în cooperare eficientă cu Guvernul, Parlamentul, partenerii externi de dezvoltare, USMF, CNAM, comunitatea academică, societatea civilă, a reușit să asigure stabilitate în sistem, dar și să inițieze o serie de schimbări curajoase, de importanță strategică pentru sănătate. Sectorul spitalicesc, serviciul de sănătate publică, legislația din domeniul sănătății (inclusiv Legea privind controlul tutunului) sunt doar câteva dintre direcțiile de activitate, în remanierea cărora populația și comunitatea medicală și-au pus mari speranțe”.

Cei șase miniștri ai sănătății care au guvernat domeniul începând cu anul 1990, de la independența Republicii Moldova, au atenționat liderii politici ai AIE asupra reacțiilor din partea reprezentanților partenerilor tradiționali de dezvoltare ai acestor sectoare. „Vă reamintim că echipa Ministerului Sănătății a reușit să-și sincronizeze activitățile cu cerințele partenerilor externi și de dezvoltare. Susținem ferm declarațiile recente ale dlui Jarno Habicht, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, și ale dlui Alex Kremer, director de țară al Băncii Mondiale, precum și ale unui șir de deputați în Parlamentul Republicii Moldova, care menționează necesitatea continuității și durabilității reformelor în sistem, susținerii angajamentelor echipei ministeriale de promovare a reformelor sectoriale. Rocada politică a echipelor ministeriale din Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, dar posibil și a celor din CNAM și CNAS,  negociată în cadrul Acordului AIE III, comportă riscuri majore pentru continuitatea reformelor inițiate în ambele sectoare. Acestea sunt cele mai sensibile domenii, ele țin de valorile sociale, ale familiei și sănătății, care solicită activități complexe și tocmai au intrat în reformele necesare pentru a fi susținute financiar și logistic de partenerii externi”, se arată în scrisoare.

Reprezentații notorii ai sistemului de sănătate militează ca actualele echipe ale celor două ministere sociale, conduse de către ministerii în exercițiu, Mircea Buga și Ruxanda Glavan, să rămână la conducerea ministerelor și în noul Guvern. „Este binevenită păstrarea echipelor sectoriale în formula existentă, pentru a nu tergiversa atingerea priorităților guvernării, declarate în Acord: implementarea politicilor sociale pro-active, ocrotirea familiei, măsuri orientate spre sporirea bunăstării cetățenilor și creșterea calității vieții; eficientizarea sistemului național de asigurări de sănătate, a sistemului de pensii și de asigurări sociale”, se arată în scrisoarea deschisă.

La finalul adresării, semnatarii scrisorii au subliniat că schimbările inițiate de actuala echipă a Ministerului Sănătății sunt înalt apreciate de către comunitatea medicală și partenerii de dezvoltare.

Reamintim, joi, 23 iulie, la o zi după semnarea acordului despre algoritmul partajării ministerelor în noul Guvern, în presă au apărut numele posibililor miniștri ai Sănătății și Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Vineri, presa a anunțat rocada dintre miniștrii celor două ministere cu profil social. MedNews a scris despre reacțiile reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății și Băncii Mondiale în Republica Moldova, a Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, și a deputaților-medici din Parlament.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
UPDATE: Șase miniștri cer continuitate în sistemul de sănătate Reviewed by on . Foști miniștri ai sănătății cer continuitate în sistemul de sănătate de la liderii politici ai AIE 3. O scrisoare deschisă în acest sens a fost semnată marți, l Foști miniștri ai sănătății cer continuitate în sistemul de sănătate de la liderii politici ai AIE 3. O scrisoare deschisă în acest sens a fost semnată marți, l Rating: 0
scroll to top