16 ianuarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » STUDIU: Îmbătrânirea poate fi încetinită prin prelungirea telomerilor
STUDIU: Îmbătrânirea poate fi încetinită prin prelungirea telomerilor

STUDIU: Îmbătrânirea poate fi încetinită prin prelungirea telomerilor

4 februarie 2015, 8:34

Secretul longevității ar putea consta într-o procedură de prelungire a telomerilor – regiunile de la capătul cromozomilor care îi protejează în procesul de diviziune celulară şi care se scurtează odată cu vârsta.

Potrivit unui studiu, telomerii protejează cromozomii împotriva deteriorării pe măsură ce celulele se divizează şi cresc. Odată cu înaintarea în vârstă, aceste regiuni de la capetele cromozomilor devin din ce în ce mai scurte şi, în cele din urmă, nu-i mai pot proteja. Când acest lucru se întâmplă, cromozomii se pot deteriora, iar aceasta favorizează procesul de îmbătrânire.

Cercetătorii au descoperit o metodă de alungire a telomerilor, reuşind să dea înapoi ceasul biologic şi să întinerească cromozomii.

Celulele care au fost tratate după noua procedură se comportă ca şi cum ar fi mai tinere şi se înmulţesc mai repede, spre deosebire de celulele netratate care aproape că nu se mai înmulțesc şi, în cele din urmă, mor.

Noua tehnică ar putea fi folosită pentru tratarea pacienţilor cu boli genetice care duc la o scurtare a telomerilor mai rapidă decât în mod normal, cum se întâmplă în cazul distrofiei musculare Duchenne. De asemenea, ar putea fi folosită în cazul unor simptome generale ale îmbătrânirii, cum sunt bolile cardiovasculare şi în cazul diabetului.

Oamenii de ştiinţă speră că studiul va permite specialiştilor să genereze un număr mare de celule pe care să le studieze sau să le folosească pentru producerea de medicamente.

Procesul de alungire a telomerilor a fost descoperit de Helen Blau de la Universitatea Stanford, autorul principal al articolului în care descrie procedura alături de John Ramunas de la aceeaşi universitate şi Eduard Yakubov de la Houston Methodist Research Institute.

Adaptare pentru MedNews, de Marina Lița

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
STUDIU: Îmbătrânirea poate fi încetinită prin prelungirea telomerilor Reviewed by on . Secretul longevității ar putea consta într-o procedură de prelungire a telomerilor - regiunile de la capătul cromozomilor care îi protejează în procesul de divi Secretul longevității ar putea consta într-o procedură de prelungire a telomerilor - regiunile de la capătul cromozomilor care îi protejează în procesul de divi Rating: 0
scroll to top