18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » Poluarea aerului ucide mai mulți oameni decât SIDA și malaria
Poluarea aerului ucide mai mulți oameni decât SIDA și malaria

Poluarea aerului ucide mai mulți oameni decât SIDA și malaria

4 noiembrie 2015, 12:18

În fiecare an, aproximativ 3 milioane de oameni mor din cauza poluării aerului. Poluarea aerului duce la moartea prematură a mai multor oameni decât malaria și HIV/SIDA, scrie The Guardian. Din cauza aerului murdar, anual mor peste 3 milioane de persoane, potrivit unui studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Nature. Până în 2050 numărul de decese ar putea să se dubleze.

Cum ne ucide aerul murdar?

Cel mai adesea efectul mortal este legat de particule fine în suspensie ce pătrund adânc în plămâni. Ele provoacă atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, precum duc și la cancer pulmonar, și boli respiratorii. În studiul respectiv nu a fost luată în considerare poluarea aerului în interiorul clădirilor, în special de la sobe, care, în conformitate cu alte studii, duce anual la 3,4 milioane de decese.

Care sânt cele mai periculoase surse de poluare

Cercetătorii au analizat modul în care diferite surse de poluare afectează locuitorii din diferite regiuni. Ei au evaluat câte decese premature sunt cauzate de poluarea din traficul rutier, centralele electrice și alte surse, studiind de asemenea modul cum poluarea aerului afectează sănătatea locuitorilor diferitor țări.

O treime din totalul deceselor premature se datorează combustibilului fosil utilizat pentru încălzirea caselor și pregătirea hranei, precum și utilizării de generatoare diesel. Aceste surse de energie sunt cauza a jumătate din 645 de mii de decese anuale în India și a unei treimi din 1,4 milioane de decese anuale din China.

O cincime din decesele din întreaga lume sunt consecința emisiilor de amoniac în agricultură, care cel mai des se întâmplă în locuri în care se cresc vite cornute mari, găini și porci, precum și acolo unde se abuzează de îngrășăminte.

Amoniacul intră în reacție cu substanțe toxice, ce intră în aer de la automobile și întreprinderi industriale, și formează particule mici. Aceste particule sunt cauza principală a mortalității în Europa, estul Statelor Unite și Japonia.

Poluarea aerului din trafic cauzează 5% din totalul deceselor la nivel mondial. Totuși, numărul de decese legate de emisiile nocive de la autoturisme, cel mai probabil va crește odată cu creșterea numărului de proprietari de automobile în țările în curs de dezvoltare. În regiunile aride, cel mai rău sunt afectați locuitorii de către poluarea naturală a atmosferei, în particular cu praf. Aceasta este cauza a 92% din decesele în Egipt și a 81% din decesele din Iran.

MedNews Sursa: The Guardian

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Poluarea aerului ucide mai mulți oameni decât SIDA și malaria Reviewed by on . În fiecare an, aproximativ 3 milioane de oameni mor din cauza poluării aerului. Poluarea aerului duce la moartea prematură a mai multor oameni decât malaria și În fiecare an, aproximativ 3 milioane de oameni mor din cauza poluării aerului. Poluarea aerului duce la moartea prematură a mai multor oameni decât malaria și Rating: 0
scroll to top