18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Un savant moldovean și unul german au descoperit cum pot fi distruse celule cancerigene
Un savant moldovean și unul german au descoperit cum pot fi distruse celule cancerigene

Un savant moldovean și unul german au descoperit cum pot fi distruse celule cancerigene

25 februarie 2015, 17:39

Savantul moldovean Ion Tighineanu și profesorul german Kornelius Nielsch au descoperit nanotehnologia care poate distruge celule cangerigene.

Studiul „Electro-depunerea prin salturi”, realizat de echipa de savanți din Moldova și Germania a fost apreciat de prestigiosul portal NanotechWeb.org din Londra, ca fiind una cele mai impresionante elaborări în nanotehnologii.

Astfel, nanotehnologia elaborată de savanţi permite acoperirea uniformă a suprafeţelor materialelor semiconductoare cu un monostrat de nanodoturi din aur. Nanotehnologia propusă se bazează pe depunerea electrochimică prin aplicarea impulsurilor de tensiune şi poate fi implementată cu succes şi în cazul materialelor poroase cu o suprafaţă specifică foarte mare.

Actualmente, se studiază intens posibilitatea utilizării nanodoturilor din aur cu scopul distrugerii dirijate a celulelor cancerigene.

Portalul NanotechWeb.org menţionează, că nanotehnologia cost-efectivă, propusă de savanţii din Republica Moldova şi Germania, este importantă pentru elaborarea unor noi generaţii de cristale fotonice şi plasmonice, senzori bio-chimici, interconexiuni optice şi electronice pe cip.

Printre lucrările selectate de NanotechWeb.org, pe parcursul lunii februarie, se regăsesc elaborări ale savanţilor din SUA, Marea Britanie, Israel, Elveţia, Olanda, Italia, Coreea, China, Germania şi Republica Moldova, inclusiv o elaborare a profesorilor Konstantin Novoselov şi Andre Geim, laureaţi ai Premiului Nobel în fizică (anul 2010). Prezenţa în topul elaborărilor nanotehnologice, remarcate la Londra, este un caz de mare succes pentru savanţii moldoveni și o oportunitate excelentă de promovare a imaginii Republicii Moldova în plan global.

Pentru MedNews: Marina Lița

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Un savant moldovean și unul german au descoperit cum pot fi distruse celule cancerigene Reviewed by on . Savantul moldovean Ion Tighineanu și profesorul german Kornelius Nielsch au descoperit nanotehnologia care poate distruge celule cangerigene. Studiul „Electro-d Savantul moldovean Ion Tighineanu și profesorul german Kornelius Nielsch au descoperit nanotehnologia care poate distruge celule cangerigene. Studiul „Electro-d Rating: 0
scroll to top