24 februarie 2021

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Instrucțiuni utile//Cum te pregătești de prelevarea citologiei sau a testului Papanicolau în mediul lichid
Instrucțiuni utile//Cum te pregătești de prelevarea citologiei sau a testului Papanicolau în mediul lichid

Instrucțiuni utile//Cum te pregătești de prelevarea citologiei sau a testului Papanicolau în mediul lichid

5 mai 2016, 16:22

Testul Papanicolau este parte obligatorie din screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin, prin care se pot diagnostica modificările benigne, premaligne sau maligne ale colului uterin. Citologia constă în prelevarea de celule de la nivelul colului uterin. Femeile trebuie să ştie că aceasta este o procedură medicală neinvazivă, care se realizează într-un mod simplu, rapid şi nedureros.

Conform American Cancer Society, recomandarea generală este ca primul test Papanicolau să fie făcut la 3 ani de la debutul vieţii sexuale, dar nu mai târziu de vârsta de 21 de ani. Ulterior, testele ar trebui să fie anuale, cu două excepţii: la 2 ani dacă testul se efectuează în mediul lichid şi tot la 2 ani dacă pacienta are vârsta mai mare de 30 de ani şi primele 3 teste PAP consecutive sunt în limite normale.

Cazurile în care testele Papanicolau nu mai sunt obligatorii sunt: histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi vârsta de peste 70 de ani, dacă 3 teste PAP consecutive au fost în limite normale în ultimii 10 ani.

În Moldova, ca urmare a incidenţei foarte mari a bolii se recomandă ca screeningul să fie efectuat o dată la trei ani.

Pregătirea medicală pentru efectuarea testului Papanicolau

Înainte de recoltare cu 48-72 de ore, să evitați: raporturile sexuale, lavajul vaginal, alte tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianţi) sau alte manevre intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginală).

Perioada cea mai indicată pentru recoltare este în afara perioadei menstruale, în perioada de mijloc a ciclului menstrual, momentul cel mai potrivit fiind zilele a 10-a, a 20-a a ciclului menstrual. În cazul existenţei unor infecţii bacteriene sau a altor condiţii inflamatorii, proba recoltată poate fi declarată nesatisfăcătoare pentru evaluare.

Ce presupune  testul Papanicolau în mediul lichid sau citologia lichidă

După recoltare, celulele pot fi analizate prin tehnica convenţională/obișnuită sau prin tehnica citologiei în mediu lichid. Deosebirile dintre cele două metode sunt atât în modul de lucru cât şi în precizia rezultatelor.

În cazul citologiei convenţionale, după recoltare celulele prelevate sunt întinse pe o lamă microscopică,  realizându-se frotiul. Pe lamă se descarcă doar aproximativ 20% dintre celulele recoltate.

În cazul procedeului citologiei lichide, periuţa este descărcată în mediul lichid după recoltare, iar frotiul este obţinut automat din sedimentul celular. În mediul lichid sunt descărcate 99% dintre celulele recoltate.

Avantajele citologiei lichide

Raportat la tehnica convenţională, prelucrarea citologiei cervico-vaginale în mediu lichid aduce un plus de acurateţe în interpretarea rezultatelor.

Cel mai important avantaj al noii metode este scăderea numărului de probe a căror examinare este imposibilă, limitată sau nesatisfăcătoare. În cazul utilizării procedeului citologiei în mediu lichid, faţă de citologia convenţională studiile arată că procentul de probe nesatisfăcătoare (cauzate de sângerări, infecţii sau de numărul redus de celule descuamate) scade de la 10% la 2%!

Ca urmare a acestei performanţe, riscul de a se solicita o nouă prelevare scade. În plus, din acelaşi recipient se poate efectua şi testul HPV (Papilomavirusul uman), motiv pentru care pacienta nu trebuie să revină pentru o nouă recoltare.

Metoda citologiei în mediu lichid permite utilizarea pentru analizare a 99% dintre celulele recoltate, spre deosebire de numai 20% în cazul tehnicii convenţionale.

Reamintim, conform unui ordin al Ministerului Sănătăţii, femeile între 25 şi 61 de ani, sunt îndemnate să efectueze screeningul de col uterin cu prelevarea citologiei în mediu lichid, doar în perioada 10 mai -25 august 2016.

MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Instrucțiuni utile//Cum te pregătești de prelevarea citologiei sau a testului Papanicolau în mediul lichid Reviewed by on . Testul Papanicolau este parte obligatorie din screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin, prin care se pot diagnostica modificările benigne, premali Testul Papanicolau este parte obligatorie din screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin, prin care se pot diagnostica modificările benigne, premali Rating: 0
scroll to top