24 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Topul maladiilor oncologice de care se îmbolnăvesc și decedează moldovenii
Topul maladiilor oncologice de care se îmbolnăvesc și decedează moldovenii

Topul maladiilor oncologice de care se îmbolnăvesc și decedează moldovenii

4 februarie 2016, 17:25

Cel mai des moldovenii se îmbolnăvesc de cancerul colonului (12,9%), cancerul glandei mamare (10,9%), cancerul pulmonar (9,5%) și cancerul de piele (9,4%).

Cu toate acestea, specialiștii naționali constată că incidenţa prin cancer în republică este la un nivel mai jos decât media europeană, deși numărul cazurilor noi înregistrate este în creştere constantă. În ultimii zece ani, incidența prin cancer a crescut de la 193,4 de cazuri noi la 100 mii populaţie, în anul 2005 și până la 253,9 cazuri la 100 mii populaţie, în anul 2015.

Conform datelor statistice, în prezent circa 48000 de moldoveni trăiesc cu diagnosticul de cancer, din ei anual 6000 pierd lupta cu boala. Potrivit Institutului Oncologic, nivelul mortalităţii prin cancer în republică este înalt. Rata standardizată ori frecvența mortalităţii în anul 2014 pe toate tipurile de cancer a constituit 170,1 decese la 100 mii populaţie din numărul total al populației din republică.

Cele mai frecvente cauze de deces în oncologie în rândurile populației noastre sunt provocate de cancerul pulmonar (774 de cazuri), al colonului şi rectului (773 de cazuri), cancerul glandei mamare  (605 de cazuri) și al stomacal (409 de cazuri).

Reamintim, maladiile oncologice sunt a doua cauză principală a mortalităţii din republică, după maladiile cardiovasculare.

Conform unei dispoziții a ministerului Sănătății, joi, 4 februarie 2016 este Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului cu sloganul „Eu pot. Noi putem să învingem cancerul”. Potrivit unui comunicat de presă lansat de Institutul Oncologic cu această ocazie, sloganul încurajează modul în care fiecare – individual, în colectivități sau comunități – „își aduce aportul pentru a reduce povara globală a cancerului”.

MedNews Sursa: Institutul Oncologic

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Topul maladiilor oncologice de care se îmbolnăvesc și decedează moldovenii Reviewed by on . Cel mai des moldovenii se îmbolnăvesc de cancerul colonului (12,9%), cancerul glandei mamare (10,9%), cancerul pulmonar (9,5%) și cancerul de piele (9,4%). Cu t Cel mai des moldovenii se îmbolnăvesc de cancerul colonului (12,9%), cancerul glandei mamare (10,9%), cancerul pulmonar (9,5%) și cancerul de piele (9,4%). Cu t Rating: 0
scroll to top