24 octombrie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Digest » 267 economiști din întreaga lume au convenit: Acoperirea universală în sănătate are justificare economică
267 economiști din întreaga lume au convenit: Acoperirea universală în sănătate are justificare economică

267 economiști din întreaga lume au convenit: Acoperirea universală în sănătate are justificare economică

25 septembrie 2015, 13:50

În timp ce a liderii mondiali se pregătesc să adopte Obiectivele de Dezvoltare Durabilă pentru următorii 15 ani, economiști din 44 de țări declară că asigurarea fiecărei persoane este corectă, inteligentă și echitabilă. Aceasta permite furnizarea de servicii esențiale și de calitate în sănătate, fără prejudicii financiare.

Printre semnatarii care fac apel pentru acoperirea universală în sănătate sunt actualii și foștii economiști superiori ai Băncii Mondiale și cinci laureați ai premiului Nobel.

Coaliția globală formată din 267 de economiști, face apel către factorii mondiali de decizie politică de a acorda prioritate acoperirii universale în sănătate, pentru că acesta este un element esențial al dezvoltării economice. Declarația Economiștilor despre Acoperirea Universală în Sănătate, a fost inițiată de Fundația Rockefeller și coordonată de Lawrence H. Summers Charles W. Eliot, profesor universitar și Președintele emerit la Universitatea Harvard. Documentul a fost publicată pe 18 septembrie 2015, în revista medicală The Lancet,

„Acoperirea universală în sănătate este nu doar un lucru bun de realizat, aceasta mai este și o activitate inteligentă din punct de vedere economic”, a spus Președintele emerit la Universitatea Harvard. „Datele arată în mod clar că sănătatea este esențială pentru eradicarea sărăciei extreme și promovarea creșterii economice. Am lansat această declarație ca să îndemnăm liderii mondiali să acționeze în baza dovezilor pe care le-am inclus.”

Declarația include dovezi considerabile care sprijină afirmațiile semnatarilor privind faptul că toate țările au posibilitatea de a realiza o acoperire universala în sănătate și ar trebui să acorde prioritate reformelor și investițiilor în această direcție.

„Acoperirea universală în sănătate diminuează impactul șocurilor economice asupra comunităților. Efectele destabilizatoare în cazul epidemiei de Ebola ar fi putut fi atenuate cu până la o treime din costurile efectuate până în reacția de răspuns împotriva Ebola, dacă s-ar fi construit sisteme de sănătate publice în Guineea, Liberia și Sierra Leone.” se arată în Declarație.

„Așa cum aproape jumătate din populația lumii trăiește în țările care promovează acoperirea universală în sănătate, cauza acestui principiu este puternică și în creștere. Încă mai este de lucru pentru a asigura un acces mai echitabil la serviciile de salvare a vieților pentru cei mai săraci și mai vulnerabili oameni”, a declarat Judith Rodin, Președintele Fundației Rockefeller. „Fundația Rockefeller a inițiat această Declarație a economiștilor de top din întreaga lume pentru a demonstra beneficiile financiare și fezabilitatea acoperirii universale în sănătate. Cu sprijinul lor răsunător, este timpul să se investească resurse suficiente ca acoperirea universală ori sănătatea pentru toți să devină o realitate.”

„Suntem intr-un moment istoric când lumea își poate permite o acoperire de bază în sănătate pentru toți”, a declarat Kaushik Basu, Vicepreședintele Fundației  și Economist superior al Băncii Mondiale. „Având în vedere creșterea economică, angajamentele țărilor donatoare și noile mecanisme pentru a strânge fonduri locale, țările, indiferent de nivelul de dezvoltare, pot asigura o acoperire universală în sănătate.”

Sănătatea este o investiție, nu un cost

Peste 100 de țări cu diferite nivele de dezvoltare și-au început activitatea pentru promovarea acoperirii universale în sănătate, demonstrând fezabilitatea acesteia. Declarația economiștilor face apel la sporirea finanțării interne, angajamentelor țărilor donatoare și decidenților politici ca să avanseze reformele spre o acoperire universală în sănătate.

„Oamenii sănătoși sunt forța motrice a creșterii economice a unei țări. Acoperirea universală în sănătate asigură alimentarea continuă a acestui motor”, a declarat Linah Mohohlo, Guvernatorul Băncii de Botswana. „Capacitatea noastră de a construi o lume pe care o merităm depinde de faptul dacă guvernele și liderii mondiali vor păși spre oferirea promisiunii de acces la sănătate pentru toți oamenii.”

„Odată ce decalajul dintre bogați și săraci continuă să crească, noi trebuie să acordăm prioritate politicilor ce lucrează pentru a contracara inegalitatea”, a declarat Joseph Stiglitz, profesor universitar la Universitatea Columbia. „Acoperirea universală în sănătate tocmai asigură accesul la sănătate pentru toți oamenii, care în lipsa sănătății bune nu pot avea succes și, ca rezultat, nu pot consolida economiile.”

Adaptare MedNews, sursa: who.int

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
267 economiști din întreaga lume au convenit: Acoperirea universală în sănătate are justificare economică Reviewed by on . În timp ce a liderii mondiali se pregătesc să adopte Obiectivele de Dezvoltare Durabilă pentru următorii 15 ani, economiști din 44 de țări declară că asigurarea În timp ce a liderii mondiali se pregătesc să adopte Obiectivele de Dezvoltare Durabilă pentru următorii 15 ani, economiști din 44 de țări declară că asigurarea Rating: 0
scroll to top