3 februarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » 5-6% din populația adultă din Republica Moldova suferă de tulburări ale somnului
5-6% din populația adultă din Republica Moldova suferă de tulburări ale somnului

5-6% din populația adultă din Republica Moldova suferă de tulburări ale somnului

23 februarie 2015, 13:42

În Republica Moldova 5-6% din populația adultă suferă de tulburări ale somnului, iar afecțiunile provocate de aceasta sunt tot mai frecvente. Cu toate acestea, în Moldova încă nu există specialiști în somnologie. Primul pas în depășirea problemei a fost Conferința de Medicină a Somnului care a avut loc la Chișinău.

În lipsa unor specialiști somnologi, diagnosticarea tulburărilor de somn este efectuată de pneumologi. „Pentru că pacienții care au probleme în timpul somnului au și probleme cu respirația, pneumologii tradițional se preocupă de aceste probleme. Dar sunt și probleme neurologice, și cardiovasculare, și metabolice, și din aceste considerente vrem să avem o abordare multilaterală a acestor patologii”, susține profesorul Alexandru Corlăteanu de la Catedra Pneumologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Conferința în somnologie a urmărit să informeze societatea medicală și populația, în general, despre afecțiunile somnului. „Din păcate, sunt pacienți care necesită tratament în această privință și sunt necesari specialiști cu experiență în domeniu”, a spus șefa Spitalului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Liliana Domenti. În cadrul întrunirii au avut lor demonstrații practice și au fost prezentate cazuri clinice privind tulburările respiratorii în timpul somnului, metode de diagnostic, consecințele acestora asupra organismului, precum și posibilitățile terapeutice.

Potrivit lui Alexandru Corlăteanu, sunt mai multe simptome ale tulburărilor de somn. „Ca simptom nocturn este sforăitul și somnul agitat. Sunt și simptome clinice diurne ca somnolență excesivă, oboseală matinală, cefaleele, situații de adormire la volan, dificultăți de concentrare, sistarea memoriei, tulburări de atenție”, spune medicul Corlăteanu.

În Europa, problemele de somn atacă mai mult bărbații și sunt răspândite în rândul a 4% din populația adultă. Tulburările de somn pot avea și complicații fatale cum ar fi ictusul sau infarctul miocardic acut.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
5-6% din populația adultă din Republica Moldova suferă de tulburări ale somnului Reviewed by on . În Republica Moldova 5-6% din populația adultă suferă de tulburări ale somnului, iar afecțiunile provocate de aceasta sunt tot mai frecvente. Cu toate acestea, În Republica Moldova 5-6% din populația adultă suferă de tulburări ale somnului, iar afecțiunile provocate de aceasta sunt tot mai frecvente. Cu toate acestea, Rating: 0
scroll to top