10 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Medicamentele s-au scumpit cu 6% față de anul trecut
Medicamentele s-au scumpit cu 6% față de anul trecut

Medicamentele s-au scumpit cu 6% față de anul trecut

10 decembrie 2014, 9:04

Medicamentele s-au scumpit, în primele 11 luni ale anului 2014 cu aproape 6% și cu aproximativ 10% din 2012 până în prezent.

Din cele peste 6.000 de preparate înregistrate la Agenția Medicamentului, Biroul Național de Statistică a analizat prețurile la 50 de medicamente. Între acestea se numără „Citramonul”, acidul acetilsalicilic, „Ketanov”, „Diclofenac”, „Mezim”, „No-spa”, „Suprastin”. Prețurile unora dintre ele au rămas neschimbate, iar altele s-au scumpit. Deși la unele medicamente prețurile la producător s-a micșorat, pe piață această reducere nu s-a resimțit din cauza oscilațiilor cursului de schimb valutar.

Pe lângă medicamente, au crescut și preţurile la unele servicii. Dacă serviciile de întreținere, hoteliere și de transport s-au scumpit esențial, cele medico-sanitare au înregistrat scumpiri nesemnificative. „Cele mai vizibile majorări de preț s-au înregistrat în domeniul stomatologic, pentru că și materialele cu care operează dentiștii sunt foarte scumpe. Dacă până acum o plombă costa 150-200 de lei, acum costă 400”, a menționat șefa Direcției statistica prețurilor din cadrul Biroului Național de Statistică (BNS), Margareta Șveț.

Potrivit ei, BNS analizează datele furnizate inclusiv de instituțiile private și de stat din 8 raioane ale țării. Statisticile arată că pe lângă medicamente, s-au scumpit și produsele alimentare: strugurii, roșiile și ouăle, precum și îmbrăcămintea, produse de igienă personală, etc. Pe de altă parte, au scăzut esențial prețurile la zahăr, citrice, ulei vegetal și la carburanți.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Medicamentele s-au scumpit cu 6% față de anul trecut Reviewed by on . Medicamentele s-au scumpit, în primele 11 luni ale anului 2014 cu aproape 6% și cu aproximativ 10% din 2012 până în prezent. Din cele peste 6.000 de preparate î Medicamentele s-au scumpit, în primele 11 luni ale anului 2014 cu aproape 6% și cu aproximativ 10% din 2012 până în prezent. Din cele peste 6.000 de preparate î Rating: 0
scroll to top