18 ianuarie 2020

.
mednews-si-mobiasbanca–Mednews.md
Acasă » Știri » Aproape jumătate dintre dispozitivele medicale sunt învechite
Aproape jumătate dintre dispozitivele medicale sunt învechite

Aproape jumătate dintre dispozitivele medicale sunt învechite

25 septembrie 2014, 11:30

Peste 40,4% din toate dispozitivele medicale din instituțiile spitalicești din Republica Moldova sunt învechite. Acestea au fost cumpărate cu mai mult de 10 ani în urmă, se arată în raportul „Managementul dispozitivelor medicale în instituțiile ocrotirii sănătății din Moldova”, care cuprinde aparatele incluse în Sistemul Informațional de Management al Dispozitivelor Medicale (SIMDM) openMEDIS .

91,3% dintre toate dispozitivele medicale din țară sunt complet funcționale. 5,3 la sută constituie echipament vechi și nefuncțional. De asemenea, 3,3% din numărul total  de dispozitive necesită reparație. Cel mai vechi dispozitiv este din anul 1956. O cotă mare a dispozitivelor medicale activ utilizate au fost procurate cu mai mult de 10 ani în urmă și în multe cazuri sunt depreciate și învechite. În anii 2005 și 2007 au fost făcute achiziții importante de dispozitive medicale.

Totodată, Raportul demonstrează că starea generală a dispozitivelor este bună – majoritatea aparatelor sunt funcţionale. Raportul arată că în instituțiile medicale din Moldova sunt peste 24 000 dispozitive medicale, iar datele incluse SIMDM openMEDIS au fost furnizate de mai mult de 180 de instituţii.

De asemenea, s-a stabilit că majoritatea dispozitivelor medicale fac parte din instituțiile medicale din Chișinău -11296 și Bălți -2355, reprezentând astfel 43% și, respectiv 9 la sută din toate dispozitivele din țară. Raioanele periferice – Briceni, Edineț  și Ștefan Vodă – au mai puține dispozitive.

Acesta este primul raport despre dispozitivele medicale din cadrul instituțiilor din sistemul ocrotirii sănătății de la noi din țară. Baza de date SIMDM openMEDIS este completată și actualizată continuu – majoritatea datelor sînt introduse și arată tendințele principale în domeniul managementului dispozitivelor medicale.

SIMDM openMEDIS contribuie la consolidarea sistemului de management al dispozitivelor medicale la toate nivelurile: instituțiile medico-sanitare publice, instituții cu atribuții de reglementare, Ministerul Sănătății.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Aproape jumătate dintre dispozitivele medicale sunt învechite Reviewed by on . Peste 40,4% din toate dispozitivele medicale din instituțiile spitalicești din Republica Moldova sunt învechite. Acestea au fost cumpărate cu mai mult de 10 ani Peste 40,4% din toate dispozitivele medicale din instituțiile spitalicești din Republica Moldova sunt învechite. Acestea au fost cumpărate cu mai mult de 10 ani Rating: 0
scroll to top