26 decembrie 2014

Acasă » Știri » Avantajele noului soft: fără nervi şi birocraţie

Avantajele noului soft: fără nervi şi birocraţie

19 noiembrie 2014, 11:31

Republica Moldova a trecut la fişa medicală electronică. Ministerul Sănătăţii a lansat Sistemul Informaţional Automatizat pentru Asistenţa Medicală Primară (SIA AMP) care permite sistematizarea informaţiilor despre pacienţi într-un singur soft. Acum oamenii vor putea să-şi facă programare on-line la medicul de familie, toate datele medicale vor fi concentrate într-o fişă electronică, aşa că pacientul nu va mai trebui să care cu sine cartela obişnuită din hârtie. Cei care au elaborat proiectul susţin că beneficiile de pe urma implementării acestui sistem, în timp, vor fi enorme.

„În linii mari, acest proiect prevede cinci activităţi de bază: fişa electronică a pacientului, care va exclude multe fişe de ambulator care erau stocate la intrări în instituţiile medicale, vom avea fişa copilului, pentru imunizări, fişa gravidei şi fişa factorilor de risc despre care s-a vorbit atâta timp. Astfel, evidenţa factorilor de risc va a exclude multe maladii cronice care se încadrează perfect în strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate din ţara noastră”, a menţionat ministrul sănătăţii, Andrei Usatîi.

„Este un început de drum – un drum pe care dumneavostră v-aţi pornit. El va avea beneficii atât imediate, cât şi în timp. Beneficiile pe termen lung vor fi enorme. Unele state din Uniunea Europeană au astfel de sisteme de ani buni şi, datorită acestui fapt, au reuşit să implementeze politici de sănătate eficiente pentru cetăţeni”, a menţionat Silviu Cârstea, autorul proiectului.

Totodată, sistemul permite sistematizarea informaţiilor din domeniul sănătăţii la nivel naţional. Astfel, statisticile vor fi elaborate mult mai uşor şi mai rapid. Concomitent, se va duce evidenţa distribuţiei geografice a personalului medical în timp real. Sistemul permite şi crearea arborelui ginealogic al familiei cu ajutorul căruia se va putea vedea caracterul ereditar al bolilor.

„Conceptul nu este să ajungi la spital, ci să nu ajungi în situaţia respectivă, ca sistemul să se transforme dintr-unul reactiv unde tratează efectul, într-unul proactiv unde tratează cauza – acesta este conceptul pe care îl avem la bază în implementarea acestui sistem. Mai departe discutăm de o serie întreagă de indicatori şi factori pe care îi colectăm şi în baza cărora se pot realiza o serie întreagă de statistici cu evaluare la nivel demografic. Cu un astfel de instrument putem evalua starea de sănătate la nivelul fiecărui raion”, a adăugat Silviu Cârstea, autorul proiectului.

Pe această platformă fiecare lucrător medical va avea un cont, iar pacienţii vor putea să-şi facă programare on-line de acasă. Un alt beneficiu al sistemului este că programarea la medicul specialist şi la laborator se va face direct din cabinetul medicului de familie.

„Pacienţii vor deveni mai ordonaţi. Pentru noi va fi mai uşor, ei nu vor sta sub uşă ore întregi şi nu vor fi în contact unii cu alţii. Mai este o nuanţă – timpul stabilit pentru consultarea unui pacient este de 15 minute. Sunt cazuri în care consultaţia durează şapte minute, iar altele când durează jumătate de oră”, ne-a spus Lidia Olaru, medic de familie la Centrul de Sănătate Măgdăcești.

Programarea on-line prin Sistemul Informaţional nu exclude formele tradiţionale de programare. Utiliazatorii vor putea accesa site-ul sia.amp.md pentru a-şi face programare la medicul de familie.

Elaborarea sistemului a costat aproape 20 de milioane de lei – bani publici.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Avantajele noului soft: fără nervi şi birocraţie Reviewed by on . Republica Moldova a trecut la fişa medicală electronică. Ministerul Sănătăţii a lansat Sistemul Informaţional Automatizat pentru Asistenţa Medicală Primară (SIA Republica Moldova a trecut la fişa medicală electronică. Ministerul Sănătăţii a lansat Sistemul Informaţional Automatizat pentru Asistenţa Medicală Primară (SIA Rating: 0
[kml_flashembed movie="/wp-content/uploads/2014/05/bann_728_90.swf" height="90" width="728" /]
scroll to top