25 decembrie 2014

Acasă » Știri » Vrei să iniţiezi o afacere în medicină în Moldova? VEZI DOMENIILE NEEXPLOATATE
Vrei să iniţiezi o afacere în medicină în Moldova? VEZI DOMENIILE NEEXPLOATATE

Vrei să iniţiezi o afacere în medicină în Moldova? VEZI DOMENIILE NEEXPLOATATE

19 noiembrie 2014, 14:38

Republica Moldova încă nu întruneşte media europeană în ceea ce priveşte cota pacienţilor deserviţi în instituţiile medicale private. Sectorul privat prestează între 1,3 şi 3% din serviciile medicale ceea ce înseamnă că există foarte mult spaţiu de manevră pentru antreprenori în acest domeniu. Aprecierea aparţine ministrului adjunct al Sănătăţii, Mihai Ciocanu, şi a fost dată în cadrul Zilei Antreprenoriatului în Medicină – eveniment organizat de Centrul pentru Informare şi Comunicare în Sănătate.

Invitaţii la eveniment au vorbit despre provocările, oportunităţile şi barierele în domeniul de afacere în medicină, analiza politicilor de sănătate din perspectiva businessului, au fost audiaţi reprezentanţii instituţiilor de acreditare, evaluare şi control.

Ministrul adjunct al Sănătăţii a vorbit despre oportunităţile de afaceri în medicină: „Primul segment ce necesită investiţii este domeniul asistenţei medicale primare în localitățile rurale. 1/3 din centrele de sănătate din Republica Moldova se confruntă în prezent cu un deficit de cadre medicale. Legislația în vigoare îi permite oricui să lanseze o afacere în această direcție. Al doilea domeniu în care instituțiile private încă nu pot face investiții este radioterapia, diagnosticul PET/CT – investigaţie pentru depistarea cancerului, hemodializa”, a menţionat Mihai Ciocanu.

Totodată, el a atras atenţia asupra celor mai importante momente în iniţierea unei afaceri în domeniul medical. „Atunci când faceți planul de afaceri este foarte important să ţineţi cont de un lucru esenţial care nu se regăseşte în alte domenii: ca cheltuili în planul de afaceri, forţa de muncă trebuie să constituie cel puţin 60%”, a precizat oficialul.

Inga Pasecinic, preşedintele Centrului de Strategii şi Politici de Sănătate, a prezentat date statistice despre resursele umane în instituţiile medicale private, a vorbit despre punctele forte şi punctele slabe ale serviciilor medicale private. „Există voinţă politică, reflectată în documentele politice promovate de Ministerul Sănătăţii şi aprobate de Guvern şi Parlament, instituţiile medico-sanitare private sunt dotate cu aparataj modern şi pot asigura prestarea serviciilor de înaltă calitate, specialiştii încadraţi în activitate sunt de calificare înaltă. Totodată, există anumite neconcordanţe în legislaţie în ceea ce priveşte monopolul statului. Este insuficient accesul instituţiilor private la normele aprobate, şi interacţiunea dintre instituţiile publice şi cele private”, a menţionat Inga Pasecinic.

La eveniment au fost prezenşi directorii generali ai Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Companiei Naţionale de Asigurări Sociale, reprezentanţi ai Inspectoratului Fiscal Principal de Stat şi ai Centrului Naţional de Sănătate Publică.

Pentru MedNews: Anastasia Rusu

Preluarea informaţiei de pe site-ul Agenţiei de Presă Mednews, poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei şi a link-ului direct la articolul preluat de pe www.mednews.md
Vrei să iniţiezi o afacere în medicină în Moldova? VEZI DOMENIILE NEEXPLOATATE Reviewed by on . Republica Moldova încă nu întruneşte media europeană în ceea ce priveşte cota pacienţilor deserviţi în instituţiile medicale private. Sectorul privat prestează Republica Moldova încă nu întruneşte media europeană în ceea ce priveşte cota pacienţilor deserviţi în instituţiile medicale private. Sectorul privat prestează Rating: 0
[kml_flashembed movie="/wp-content/uploads/2014/05/bann_728_90.swf" height="90" width="728" /]
scroll to top